Banken vrezen betalingsproblemen voor hypotheken door hoge inflatie

13 februari 2022

De hoge inflatie gaat zorgen voor betalingsproblemen voor mensen met een hypotheek. Hier houden grote hypotheekverstrekkers zoals ING rekening mee. Vooral huizenbezitters die de hypotheek maar net kunnen betalen lopen een groot risico om in de problemen te komen nu verschillende zaken fors duurder worden. De boodschappen, brandstof voor de auto en energie zijn maar een paar voorbeelden. ING heeft daarom het bedrag dat gereserveerd is voor het opvangen van financiële tegenslagen met hypotheken die niet meer kunnen worden betaald opgehoogd met 124 miljoen euro. In dit fonds zit al 5 miljard euro. Daarnaast houdt ING rekening met een daling van de huizenprijzen omdat de hypotheekrente stijgt en omdat steeds meer deskundigen van mening zijn dat de huizenmarkt zijn plafond heeft bereikt.

Banken vrezen betalingsproblemen voor hypotheken door hoge inflatie

Meer kredieten verstrekt

Ondanks de lage marge op leningen omdat de rente laag is, wist ING toch een goed rendement op kredietverstrekking te behalen. Er werd voor ruim 30 miljard euro aan hypotheken verstrekt in 2021. Ook werd er een toename geconstateerd in afgenomen diensten bij de bank, zoals beleggingen. Vanwege het ontbreken van spaarrente zoeken klanten naar andere manieren om hun vermogen te laten groeien. In hoeverre betalingsproblemen voor hypotheken een serieuze rol zullen spelen zal in de toekomst moeten blijken. Ook zullen de uiteindelijke gevolgen van de hoge inflatie pas later goed duidelijk zijn. De bank staat klaar om hierop te anticiperen.

Vertrek uit Rusland niet aan de orde

ING heeft ook vestigingen in Rusland. Nu dat land dreigende taal uit tegen buurland Oekraïne moet rekening worden gehouden met sancties door de NAVO. Schending daarvan levert hoge boetes op. Maar hierover maakt ceo Steven van Rijswijk. De bank is in tientallen landen gevestigd en krijgt dus vaker te maken met politieke spanningen. ING is dan ook zeker niet van plan om uit Rusland te vertrekken. ING heeft een redelijk belang in Rusland en de zaken gaan goed. In 2021 groeide de winst met maar liefst 92%. Van het totale personeelsbestand van de bank werkt nog geen 1% in het land. Hoewel dat niet veel is, is ING toch één van de grotere buitenlandse banken in Rusland.

Bron: Het Financieele Dagblad