ASR: Strakke regulering van middenhuren leidt tot stagnatie van woningbouw

28 februari 2023

Het is al door meerdere partijen gezegd, nu komt ook verzekeraar ASR met een waarschuwing: Regulering van de middenhuur leidt tot minder woningbouw. Topman Jos Baeten waarschuwt minister Hugo de Jonge voor de gevolgen van zijn voorgenomen plannen. Grote investeerders zullen terughoudend worden om te investeren in grootschalige projecten voor woningbouw. Als het rendement achterblijft door beperking van de huurprijs is dit immers een stuk minder interessant. Eerder klaagden vooral kleine vastgoedeigenaren. ASR is een grote institutionele belegger in woningvastgoed. Zij zijn de eerste in deze categorie die zich uitspreekt.

5500 woningen

ASR heeft één van de grootste portefeuilles als het gaat om woningen met een middenhuur. De verzekeraar heeft ongeveer 5.500 woningen met een huur tussen de 750 en 1250 euro per maand. Als de plannen van de minister doorgaan zal dit leiden tot een afname van het aantal woningen in dit segment, zo waarschuwt het bedrijf. Minister Hugo de Jonge, als minister van Volkshuisvesting verantwoordelijk voor de plannen, zal hier zeker gevoelig voor zijn. Om zijn doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar heeft hij grote beleggers nodig. Als pensioenfondsen en verzekeraars afhaken komt de ambitie voor de woningbouw in de knel. Deze staat door andere oorzaken sowieso al onder druk. Heimstade, een oorspronkelijk Zweedse belegger, zag af van deelname aan een groot nieuwbouwproject in Den Haag. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat verduurzaming van huurwoningen werd afgeblazen als de plannen voor huurregulering doorgaan.

Strakke regulering van middenhuren leidt tot stagnatie van woningbouw

Heroverweging investeringen

ASR kondigt aan dat de investeringen in vastgoed worden heroverwogen als de huurregulering daadwerkelijk doorgaat. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) uitte eerder al zorgen. Het aandeel aan huurwoningen zal dalen als beleggers hun vastgoed massaal in de verkoop zetten, waarschuwt de bank. Dit zal zeker gebeuren als de huren beperkt mogen stijgen en de rendementen dus dalen. Investeren in nieuwbouw is momenteel al minder aantrekkelijk door de hoge rente en de fors gestegen prijzen voor bouwmaterialen.

Andere oplossingen

Baeten voert aan dat er andere oplossingen mogelijk zijn. In steden waar de huren de pan uit rijzen kunnen gemeenten maatregelen nemen. De opkoopbescherming is daar een voorbeeld van. Steeds meer gemeenten wijzen wijken aan of huizen tot een bepaald bedrag die niet voor de verhuur mogen worden gekocht. Op die manier moeten starters op de woningmarkt meer kans op een betaalbaar koophuis krijgen. ASR is betrokken bij het overleg met het ministerie van VRO maar zoekt nu bewust de publiciteit om de ernst van de situatie onder de aandacht te brengen.

Bron: Het Financieele Dagblad