Aanbod aan huurwoningen wordt kleiner door nieuwe maatregelen

23 januari 2023

Vastgoedbeleggers waarschuwen dat het aanbod aan huurwoningen zal dalen. Door de maatregelen die het kabinet Rutte IV wil nemen wordt het steeds onaantrekkelijker om huizen te verhuren. Dat zal er onherroepelijk toe leiden dat beleggers hun woningen verkopen. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, is absoluut niet te spreken over de plannen van de regering.

Belastingmaatregelen

Vanaf 1 januari 2023 kunnen vastgoedbeleggers veel minder verdienen met hun vastgoed. Dat komt door maatregelen die staatssecretaris van Rij van Fiscaliteit heeft genomen. Beleggers zijn in sommige gevallen ten einde raad. Ze vragen zich af hoe ze de gevolgen van de fiscale maatregelen moeten opvangen. Verkopen lijkt de enige optie. Hierdoor zal het aanbod aan huurwoningen, ook in de sociale sector, gaan dalen. Huizen verhuren is jarenlang erg lucratief geweest. De krapte op de woningmarkt zorgde voor hoge huren. Rente op spaargeld werd nauwelijks betaald. Sterker nog: vermogende Nederlanders kregen te maken met negatieve rente. Beleggen ‘in stenen’ was een keuze die veel van hen maakten.

1 miljoen woningen

Van de 8 miljoen huizen in Nederland is ongeveer 1 miljoen in handen van beleggers, zowel institutionele als particuliere. Ongeveer de helft betreft sociale huurwoningen, de andere helft valt in de vrije sector. In die laatste categorie konden de huurprijzen exorbitant stijgen. De woningnood was en is groot, dus huurders konden niet anders dan zich neerleggen bij deze huurprijzen. Daar wilde de regering iets aan doen en dus kwamen er maatregelen om beleggen minder aantrekkelijk te maken.

Naast maatregelen die het fiscaal minder aantrekkelijk maken om vastgoed te verhuren, wordt er ook iets gedaan aan de huurprijzen. Als minister De Jonge zijn zin krijgt dan vallen alle woningen met een huur tot circa 1.000 euro per maand straks onder het puntensysteem. Dit systeem wordt nu nog alleen gebruikt voor sociale huurwoningen tot ongeveer 800 euro huur per maand. De maatregel van De Jonge zal ertoe leiden dat de huur voor een deel van de vrije sector woningen omlaag moet.

Aanbod aan huurwoningen wordt kleiner door nieuwe maatregelen

Verduurzamen

Veel beleggers hebben nog wel begrip voor de plannen van minister De Jonge. Het zet aan tot het opknappen van woningen. Verduurzamen kan lonen, want ook hierdoor krijgt een woning meer punten en mag er dus meer huur worden gevraagd. Maar de maatregelen van staatssecretaris Van Rijn zijn ronduit desastreus, zo concluderen beleggers. Vooral kleine particuliere beleggers die een huis dat met geleend geld is gekocht verhuren zijn de dupe. Zij moeten nu de volledige woningwaarde opgeven. Voorheen mocht de hypotheek hiervan worden afgetrokken. Ook de zogenaamde leegwaarderatio is geschrapt. Die voorzag in het opgeven van de woningwaarde in bewoonde staat, die is lager dan die van een leeg huis.

Een overdaad aan maatregelen

Deskundigen zetten hun vraagtekens bij de manier waarop de woningmarkt nu wordt aangepakt. Naast het puntensysteem van De Jonge en de maatregelen van Van Rij zijn er nog meer maatregelen genomen. Veel gemeenten hebben een opkoopregeling ingesteld om beleggers te weren en de overdrachtsbelasting is gestegen van 2 naar 9%. Als het kabinet van mening is – zoals in het Regeerakkoord werd vermeld – dat het mogelijk moet zijn om met de verhuur van woningen geld te verdienen, dan past dit pakket aan maatregelen daar niet bij, zo stellen zij.

De vrije huursector voorziet wel degelijk in een behoefte. Er is een groep mensen die geen huis kan of wil kopen. Voor een sociale huurwoningen komen zij niet in aanmerking vanwege een te hoog inkomen. Vastgoedeigenaren overwegen nu om hun woningen te verkopen omdat het rendement sterk daalt. Als het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector wordt beperkt zal dat ongetwijfeld tot problemen leiden.

Bron: NRC