Aanbieders van flexkantoren hebben een moeilijk jaar achter de rug
26 januari 2021
WeWork, exploitant van flexwerkplekken, heeft een moeilijk jaar achter de rug. Als gevolg van de coronacrisis is er veel minder vraag naar flexwerkplekken voor freelancers. Daarom stelde WeWork de opening van hun nieuwe kantoor aan de Stadhouderskade in Amsterdam al met een half jaar uit. Begin januari 2021 gaat het kantoor alsnog open. Veel werkgevers laten hun werknemers thuis werken. Vergaderingen worden digitaal gehouden, dus een vergaderlocatie is ook niet meer nodig. Zzp’ers zien in sommige gevallen hun inkomen dalen en zegden daarom hun abonnement op een werkplek in een flexkantoor op.
Langlopende contracten nekken uitbaters
De verhuurders van flexwerkplekken voor freelancers komen in de problemen omdat ze zelf langlopende contracten hebben afgesloten met de eigenaar van het pand. De huurders van flexplekken hebben vaak een kortlopend contract dat ze uiteraard meteen opzeggen als de inkomsten wegvallen of als er op een andere manier wordt gewerkt waardoor er geen of minder externe werkruimte nodig is. Daardoor werden er bij aanbieders van flexplekken in 2020 forse verliezen geleden. Regus, een internationale aanbieder van flexwerkplekken, vroeg in de UK al uitstel van betaling aan en werden forse huurverlagingen met gebouweigenaren afgesproken. Regus deed in de VS een aanvraag voor faillissementsbescherming. Deze aanbieder is ook in Nederland actief, maar volgens een woordvoerder is er hier nog geen sprake van een risico voor omvallen.
Forse sanering bij WeWork
Een andere grote aanbieder van flexwerkplekken voor freelancers en startups, WeWork, zag af van de huur van een nieuw pand aan de Herengracht in Amsterdam. Wereldwijd werden tientallen panden gesloten en werd er opnieuw onderhandeld over de huur van nog eens 150 locaties. WeWork mikt nu op een nieuwe strategie. Het voormalige pand van modegigant Tommy Hilfiger wordt deels nog wel verhuurd aan zzp’ers die een simpele werkplek nodig hebben. Maar verder gaat het om vierkante meters voor bedrijven. Zij kunnen desgewenst een hele etage huren, inclusief keukentje en vergaderkamers.
WeWork, en ook de concurrentie, ziet de toekomst positief tegemoet. Juist de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat bedrijven kritisch kijken naar het aantal werkplekken en overige ruimte dat nodig is en daarom willen steeds meer ondernemers flexibel kunnen huren. De verwachting is dat rond 2030 ongeveer 30% van de werkplekken flexibel wordt gehuurd. WeWork verwacht in 2021 weer winstgevend te worden en het enorme verlies wereldwijd van meer dan 1 mld euro goed te maken.
Bron: Het Financieele Dagblad