3D printen in de bouw levert forse besparingen op
26 september 2019
Het zal naar verwachting niet heel lang meer duren of het ouderwetse beton storten behoort voorgoed tot het verleden. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van 3D printen in de bouw. Een brug die uit een 3D printer komt, kost veel minder materiaal dan wanneer deze op de traditionele manier wordt gemaakt.
Nijmegen krijgt de eerste geprinte brug van Nederland
De faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden van 3D printen in de bouw. Nijmegen krijgt de primeur met de eerste geprinte brug in Nederland. Er wordt ook gekeken of 3D printen in de bouw op gebouwen kan toegepast. Probleem daarbij kan zijn dat een muur, opgetrokken uit nog niet goed uitgehard beton, in elkaar stort. Als hiervoor een oplossing kan worden gevonden dan kan het 3D printen bij het bouwen van gebouwen zoals huizen en bedrijfspanden ook worden toegepast.
Forse besparingen mogelijk met 3D printen in de bouw
Bij de traditionele manier van bouwen moet voor het beton een bekisting worden gemaakt. Een 3D printer bouwt een muur of ander object laagje voor laagje op. Dan is bekisting niet meer nodig. Daarbij moet het dan wel zo zijn dat het beton op precies het juiste moment uithardt. De muur mag niet instorten, maar het beton moet ook niet zo snel drogen dat de nieuwe laag niet meer hecht. Dat is de uitdaging waar de TU Eindhoven nu voor staat. Als het proces goed is uitontwikkeld biedt 3D printen in de bouw ongekende mogelijkheden.
Bron: NRC Next