Zware tijden voor vastgoed in Nederland als gevolg van Covid-19

18 mei 2020

Als gevolg van de coronacrisis wordt er een forse dip verwacht in de handel in vastgoed in Nederland. Vooral hotels en winkelpanden zijn veel minder in trek. Bedrijfspanden en woningen wisselen nog wel regelmatig van eigenaar, maar ook daar wordt terugloop verwacht. Vastgoedadviseur CBRE stelt de prognoses voor 2020 om die reden dan ook flink naar beneden bij. De investering in vastgoed van bijna 21 miljard euro in 2019 zal in 2020 bij lange na niet worden gehaald, zo verwacht CBRE nu.

Vooral hotelpanden krijgen harde klappen

Vastgoedadviseur CBRE verwacht dat de handel in vastgoed in Nederland vooral in de hotelsector zal stagneren. Werd er vorig jaar nog zo’n 2 miljard in hotels geïnvesteerd, is het de verwachting dat dit in 2020 als gevolg van de coronacrisis zo’n 75% lager zal zijn. Gedwongen verkopen als gevolg van faillissementen zullen dan ook zeker aan de orde zijn. De malaise in de hotelsector wordt vooral veroorzaakt doordat grote evenementen en congressen voorlopig niet mogelijk zijn. Een hotel boeken voor de vakantie zal naar verwachting snel weer kunnen, maar hotels hebben vaak het gros van hun inkomsten bij grote evenementen en daarnaast het zakenverkeer uit het buitenland, wat ook nog grotendeels stil ligt omdat er nauwelijks wordt gevlogen.

Zware tijden voor vastgoed in Nederland als gevolg van Covid-19

Bedrijvenvastgoed trekt weer voorzichtig aan

De handel in vastgoed in Nederland trekt als het om bedrijfspanden gaat weer een beetje aan. Vooral als het gaat om vastgoed op A-locaties. Het voorzichtige herstel zal het jaar 2020 echter zeker niet goedmaken. Ook het aantal woningen dat dit jaar wordt verkocht zal achterblijven bij voorgaande jaren. Dat heeft ook te maken met het feit dat nieuwe projecten slechts mondjesmaat worden opgestart, en dan zal het vooral om kleine projecten gaan in eerste instantie. Huizen worden nog wel verkocht, want de woningnood is nog steeds net zo groot als voor de coronacrisis en wordt zelfs groter als de bouw stagneert.

Bron: Het Financieele Dagblad