Zorgen over de bouwdoelen voor nieuwe woningen in Nederland

6 februari 2023

Het kabinet maakt zich terecht zorgen over de bouwdoelen voor nieuwe woningen in Nederland. In 2022 werden 74.000 huizen gebouwd. Dat was conform de verwachting. Maar de vooruitzichten voor 2023 en verdere jaren zijn een stuk minder positief. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste nieuwe woningen, 14.500. Amsterdam stond met 6.800 nieuwe huizen als stad op nummer 1. Het doel voor 2022 lag op meer dan 80.000 nieuwe huizen. Maar er komt nog wat bij omdat omgebouwde kantoren en winkels nog niet zijn meegeteld. Die cijfers volgen later in 2023.

Vergunningen

In 2020 en 2021 werden er meer vergunningen voor woningbouw afgegeven dan in voorgaande jaren. Het lag dus in de lijn der verwachting dat er ook meer huizen worden opgeleverd in de twee jaren daarna. In 2022 blijft het aantal vergunningen echter achter bij de verwachting. Tot november van dat jaar werd vergunning verleend voor zo’n 60.000 nieuwe huizen. Het Economisch instituut voor de Bouw is dan ook niet optimistisch over de toekomst. Het EIB voorspelt een daling van het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 met 3,5%. Voor 2024 ziet het er ook niet goed uit voor de bouwdoelen voor nieuwe woningen. Het EIB voorspelt voor dat jaar een daling met nog eens 5,5%. De bouwkosten zijn fors gestegen. Daardoor zijn nieuwbouwwoningen prijzig. Het wordt om die reden steeds lastiger om voldoende kopers te vinden om een project te kunnen laten doorgaan. Kopers zijn terughoudend door de onzekere economie en de hoge hypotheekrente.

Zorgen over de bouwdoelen voor nieuwe woningen in Nederland

Doorbouwgarantie

Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zoekt naar mogelijkheden om de bouwdoelen voor nieuwe woningen overeind te houden. Een mogelijke oplossing ligt in een doorbouwgarantie. Het Rijk draagt dan het risico als bij de start van een project nog niet alle woningen zijn verkocht. Nu zetten projectontwikkelaars meestal in op een voorverkoop van 70%. Met een garantie van de overheid kan die bijvoorbeeld terug naar 50%. Het komt nu al voor dat nieuwbouwprojecten worden geschrapt of uitgesteld vanwege te weinig interesse.

Bron: Het Financieele Dagblad