Zonnefolie en perovskiet bieden nieuwe mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie

18 augustus 2020

Zonnepanelen zorgen al vele jaren voor het opwekken van energie voor huizen en bedrijven. Nu komen er nieuwe mogelijkheden bij. Zonnefolie en perovskiet bieden de mogelijkheid om nog gemakkelijker energie op te wekken door gebruik te maken van de zon. Perovskiet kan bijvoorbeeld worden verwerkt in dubbel glas. Het glas is getint, wat prettig is voor het dempen van het zonlicht, en er wordt energie opgewekt zodra de zon er op schijnt. Dit systeem is vooral rendabel voor kantoorpanden met veel ramen. Een zonnecel van perovskiet wekt weliswaar minder energie op, zo’n 40% van het rendement van een ‘gewone’ cel, maar als het in veel ramen wordt gebruikt is het rendement hoog genoeg. TNO, dat deelneemt in dit project, verwacht dat deze techniek binnen enkele jaren kan worden toegepast.

Zonnefolie en perovskiet bieden nieuwe mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie

Zonnepanelen worden steeds efficiënter

De eerste zonnepanelen verschenen begin jaren 90 op de daken. Toen nog met een rendement van zo’n 10%. Inmiddels is de opbrengst al verdubbeld. Het aantal zonnepanelen in Nederland is spectaculair gestegen in 2019 werd voor zo’n 2,4 gigawatt aan nieuwe panelen geplaatst, waarmee het totaal voor Nederland nu rond de 7 gigawatt ligt. Door dit soort panelen in de toekomst uit te rusten met zonnefolie kan het rendement spectaculair worden verhoogd. De verwachting is er dat rond 2030 zo’n 27 gigawatt aan zonnepanelen in Nederland is opgesteld, zowel bij particulieren als bedrijven en ook in speciale zonneparken.

Zonnefolie heeft de toekomst

De verwachtingen van zonnefolie zijn hooggespannen. Het kan op talloze manieren worden toegepast. Zo kan het folie bijvoorbeeld op dakpannen worden bevestigd, waardoor je het gehele dak kan benutten voor het opwekken van energie. Voordat zonnefolie grootschalig kan worden toegepast moet echter eerst nog een materiaal worden gevonden ter bescherming. Dit moet decennia lang meegaan en bestand zijn tegen weer en wind. Hoewel het rendement van zonnefolie lager ligt dan van de nu standaard gebruikte silicium panelen. Maar het grote voordeel van folie is dat het overal kan worden toegepast, ook op plaatsen waar een zonnepaneel niet kan worden geplaatst. Wellicht dat zonnefolie binnen enkele jaren al grootschalig kan worden toegepast.

Bron: NRC Next