Woondeals: is 100.000 nieuwe woningen per jaar nog wel haalbaar?

9 januari 2023

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting is nog steeds positief. Hij is vastberaden om zijn doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar in Nederland te gaan halen. In het kader daarvan werden eind 2022 de eerste ‘woondeals’ gesloten. Het gaat om projecten in Overijssel en Drenthe.

Tienduizenden woningen

De woondeals moeten voorzien in de bouw van tienduizenden nieuwe woningen de komende jaren. De minister heeft afspraken gemaakt met zowel gemeenten als investeerders en projectontwikkelaars. In die afspraken is vastgelegd om wat voor soort woningen het gaat, voor welke doelgroep en in welke prijsklasse. De minister wil in alle provincies afspraken maken. Hij hoopt dat eind 2023 duidelijk is welke woondeals er zijn. Op die manier hoopt hij zijn totaalambitie van 900.000 woningen tot 2030 alsnog waar te kunnen maken. Het wordt echter spannend of dat ook gaat lukken. De woondeals die nu zijn gesloten zijn volgens De Jonge vlot tot stand gekomen. Hij hoopt dat dit ook in andere regio’s gaat lukken.

Woondeals is 100000 nieuwe woningen per jaar nog wel haalbaar

Obstakels bij woningbouw

Als alle plannen doorgaan dan komen er in Overijssel ruim 42.000 woningen bij, in Drenthe zo’n 14.000. Maar er zijn de nodige obstakels die roet in het eten kunnen gooien. Zo is er de stikstofcrisis, waardoor er niet zomaar overal gebouwd kan worden. De krapte op de arbeidsmarkt speelt ook een negatieve rol, net zoals de hoge rente en oplopende prijzen voor grondstoffen. Daarnaast doet de overheid ook nog een duit in het zakje door vastgoedbeleggers zwaarder te belasten en het reguleren van de huren tot circa 1.100 euro per maand.

Woondeals zijn minimale ambitie

Voor Overijssel geldt dat de afspraken in de woondeals de ‘minimale ambitie’ zijn. Eerder gaf de provincie aan om de komende jaren minimaal 60.000 nieuwe huizen te willen bouwen. Dat is nog steeds de bedoeling. Maar voor de ruim 42.000 woningen waarover nu afspraken zijn gemaakt staat de bouw vast. De overige 18.000 komen er hopelijk ook. De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij op korte termijn met een plan van aanpak komt om procedures te vereenvoudigen en te versnellen. Dat plan moet ervoor zorgen dat het niet gemiddeld 7 jaar duurt voordat de bouw van nieuwe woningen start.

Bron: Het Financieele Dagblad