De woningmarkt komt tot rust

21 januari 2019

Het economisch bureau van ABN Amro heeft met de Woningmarktmonitor laten weten dat het rekent op minder harde prijsstijgingen op de woningmarkt. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Zo worden de woningen steeds duurder en daardoor ook minder makkelijk te betalen voor de gemiddelde koper. Ook is er steeds meer onzekerheid over de economie.

De cijfers

In 2018 stegen de prijzen met 9 procent. Dit jaar rekent de bank op een stijging van 6 procent. Voor 2020 is de verwachting 4 procent, wat vrijwel gelijk is aan het historisch gemiddelde.

De gemiddelde hypotheek is in 2018 gestegen naar 245.000 euro. Mensen in de leeftijd van 40 tot 45 jaar hebben de duurste hypotheken: gemiddeld van 303.000 euro. Zestigplussers hebben gemiddeld juist de laagste hypotheek: 167.000 euro. Starters hebben het nog altijd moeilijk. Zij vroegen steeds minder vaak een hypotheek aan.

De rest van Europa

Eurostat meldt dat binnen de EU de huizenprijzen vooral in Slovenië, Hongarije, Ierland en Portugal heel hard gestegen zijn. Harder dan bij ons. In België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de prijzen minder hard gestegen dan in Nederland. Daar is nu zichtbaar dat de huizenprijzen minder hard aan het stijgen zijn. Dit kan een voorbode zijn voor de woningmarkt in Nederland.

De woningmarkt komt tot rust

Pieken en dalen

De prijsstijgingen zijn al zo’n vijf jaar gaande. Het laagtepunt lag in 2013 en daarvoor lag de piek in 2008. De huizen zijn nu zo’n 4 procent duurder dan in 2008. Maar er moet verder gekeken worden dan dat. Als de inflatie doorberekend wordt, ligt de huidige prijs maar liefst 10 procent onder de piek van 2008. En wanneer men de woningprijzen afzet tegen het huidige besteedbaar inkomen, wordt de afstand tot 2008 nog groter.

De huizenprijzen stegen hard door de lage hypotheekrente en de grote vraag tegenover het lage aanbod. Makelaarsvereniging NVM zegt dat de het woningaanbod in 2018 met 30 procent daalde. Het aantal verkopen neemt dus ook af. ABN verwacht dat het aantal verkopen in 2019 en 2020 nog verder zal dalen. Hierin speelt mee dan mensen liever eerst een nieuwe woning zoeken en daarna pas hun eigen woning op de markt brengen.

Toch is het aantal hypotheekaanvragen gestegen met zo’n 5 procent. Dit komt doordat veel mensen hun hypotheek oversluiten. In 2018 lag dat aantal zo’n 30 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat komt onder andere doordat voor veel mensen de rentevaste periode is afgelopen en doordat de rente nu erg laag is.

Uit een peiling van Van Bruggen Adviesgroep blijkt wel dat de consumenten en hypotheekadviseurs verwachten dat de rente weer licht zal gaan stijgen. Toch denkt Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, dat er eerst nog een daling aankomt. Geldverstrekkers willen volgens hem concurreren.

Bron: FD.nl