Woningcorporaties staan niet te springen om middenhuur te gaan aanbieden

27 mei 2020

Vanwege het nijpende tekort aan middenhuur woningen, dit zijn huizen met een huurprijs tussen de 750 en 1000 euro per maand, wordt woningcorporaties gevraagd ook deze woningen te gaan aanbieden, naast de sociale huurwoningen die zij als hoofdtaak verhuren. Maar het blijkt dat de corporaties niet enthousiast zijn om zich op dit segment te storten. Ruim 60% van de corporaties geeft aan voorrang te geven aan verduurzaming van sociale huurwoningen en de bouw van nieuwe woningen in dit segment. Zolang het Rijk de corporaties niet formeel vraagt om ook middenhuur woningen te gaan bouwen, is de meerderheid dus niet van plan om dit te gaan doen.

Tekort van 80.000 middenhuur woningen

In Nederland is nu al een tekort van zo’n 80.000 woningen met een middenhuur. Onder andere vanwege de coronacrisis zal dit tekort nog sneller oplopen dan eerder al was voorspeld. Met name mensen met een flexibel contract wacht onzekerheid over behoud van werk. Dan is huren aantrekkelijker dan kopen, waardoor de vraag naar woningen in het middenhuur segment nog sterker zal stijgen. Ook verantwoordelijk minister Ollongren zou graag zien dat woningcorporaties zich gaan richten op middenhuur, maar haar beleid zorgt er nog niet voor dat de corporaties hiervoor warm lopen.

Woningcorporaties staan niet te springen om middenhuur te gaan aanbieden

De handen vol aan kerntaken

Er komt al heel veel op de woningcorporaties af. Ze moeten sociale huurwoningen bouwen, want ook daar is een schrijnend tekort aan. Daarnaast moeten woningen worden verduurzaamd, een enorme operatie die ook nog eens onder tijdsdruk staat. Woningcorporaties moeten dus al fors investeren. Het verhuren van middenhuur woningen is geen taak van deze organisaties, dit soort woningen wordt doorgaans verhuurd door particuliere investeerders. Maar zij kunnen bij lange na niet voldoen aan de toenemende vraag. Ook vanwege de coronacrisis wordt bovendien een dip in nieuwe bouwprojecten verwacht.

Bron: NRC Next