Woningcorporaties in de clinch met huiseigenaren

20 mei 2021

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties: Huurders van een sociale huurwoning die zelf meerdere panden bezitten die ze voor vaak veel geld verhuren. Huisjesmelkers die zelf in een sociale huurwoning wonen overtreden geen regels. Ze wonen er vaak al jaren. Nu het ze financieel beter gaat kopen ze panden die vervolgens worden verhuurd. Er is niet veel tegen te doen, op het moment dat de huurwoning werd betrokken voldeed de huurder aan de voorwaarden. Iemand die huurt zomaar uit zijn woning zetten is in Nederland een no go. Maar dat de schoen wringt is natuurlijk wel een beetje logisch.

34 koopwoningen in de verhuur

Zo is er de Marokkaanse vastgoedeigenaar Bouddoufi. Hij woont al jaren met zijn gezin in Nederland en huurt sinds 2011 een galerijflat van woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam Noord. Bouddoufi bezit in totaal 34 koopwoningen, de meeste in Den Haag. Hij verhuurt zijn huizen vooral aan buitenlandse studenten die met 2 of 3 personen een huis huren. De maandelijkse huuropbrengst per pand varieert van 1.500 tot 2.150 euro. Bouddoufi en zijn gezin wonen echter al geruime tijd niet meer in het pand waar ze staan ingeschreven. Als een journalist van NRC aanbelt wordt er niet open gedaan. Volgens buren woont er een man alleen en is het gezin Bouddoufi al enige tijd geleden vertrokken.

Woningcorporaties in de clinch met huiseigenaren

Ongewenste ontwikkeling

Totdat NRC in januari 2021 publiceerde over huisjesmelkers die in een sociale huurwoning wonen reageerden corporaties met wrevel. Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen. Het is dus een ongewenste ontwikkeling dat vermogende personen zelf hun hoofdverblijf in een sociale huurwoning hebben. Maar zolang de huurder kan aantonen er zijn hoofdverblijf te hebben en zich verder ook netjes aan de regels houdt, is er weinig tegen te doen.

Onderzoek naar woonfraude

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard doet inmiddels onderzoek naar huisjesmelkers die in een sociale huurwoning zitten en ondertussen 2 of meer panden voor de verhuur in hun bezit hebben. In een aantal gevallen is de huur van de sociale huurwoning opgezegd. Maar vaak kan woonfraude niet worden aangetoond. De corporatie kan in zo’n geval alleen een moreel appél doen op de bewoner om te verhuizen. Als deze weigert is het niet mogelijk om de huur eenzijdig op te zeggen. De corporaties hopen nu dat het volgende kabinet met maatregelen komt waardoor corporaties kunnen optreden tegen huisjesmelkers die in een sociale huurwoning blijven wonen. Een herhaalde inkomens- en vermogenstoets bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om het huurcontract te beëindigen als een huurder meerdere koopwoningen in bezit heeft. Tot die tijd hoeft deze groep zich dus geen zorgen te maken.

Bron: NRC Next