Winkelbelegger Vastned past het beleid aan om de coronacrisis het hoofd te bieden

23 februari 2021

De coronacrisis heeft bij winkelbelegger Vastned voor forse verliezen gezorgd. Het bedrijf belegt in winkelpanden in de duurdere winkelstraten in bekende steden in Nederland maar ook in andere landen zoals België, Spanje en Frankrijk. Door de lockdowns in 2020 en het veranderde winkelgedrag wil Vastned de koers de komende tijd aanpassen om de vastgoed portefeuille weer gezond te maken.

Investeren in gecombineerde panden

Vastned wil de komende periode vooral gaan beleggen in panden die gecombineerd zijn. Dit zijn panden zoals kantoren met winkels of woningen met winkels. Het aandeel modewinkels, momenteel 4%, wordt teruggebracht naar 30%. Op deze manier wil de belegger minder afhankelijk worden van de bestedingen van toeristen, omdat tijdens de coronacrisis bleek dat vooral die markt grotendeels instortte. Door te kiezen voor een meer diverse portefeuille wil het bedrijf beter bestand zijn tegen onverwachte ontwikkelingen.

Winkelbelegger Vastned past het beleid aan om de coronacrisis het hoofd te bieden-2

Snijden in de kosten

Naast de wijzigingen in de vastgoedportefeuille gaat Vastned ook kosten besparen. Het kantoor aan de Zuidas in Amsterdam wordt ingeruild voor een kleiner pand in Hoofddorp. De formatie gaat terug  van 37 naar 30 fte. Ook komt geen nieuwe financieel directeur, waardoor de CEO de enige bestuurder wordt. Het beursgenoteerde bedrijf neemt deze stappen na forse kritiek van twee grootaandeelhouders. CEO Taco de Groot stapte vanwege die kritiek vroegtijdig op. OF het bestuur tevreden is met de nu genomen maatregelen moet nog blijken, aldus beoogd CEO Reinier Walta, op dit moment interim CEO en financieel directeur.

Geen winstdoel voor 2021

Vanwege de aanhoudende onzekerheid over te behalen resultaten wil Vastned zich nog niet wagen aan een winstdoel voor 2021. Nu de winkels in Nederland als gevolg van de tweede lockdown al sinds half december dicht zijn, wordt er opnieuw onderhandeld met huurders over huuruitstel, huurverlaging of -kwijtschelding, soms in ruil voor contractverlenging. Vanwege de dalende inkomsten uit winkelvastgoed leed Vastned over 2020 een verlies van 44 mln.

Bron: Het Financieele Dagblad