Wethouder Pels van Amsterdam: ‘Slecht geïsoleerde woning? Dan de huur omlaag’

22 november 2022

Verduurzaming van woningen is geen luxe meer, zo pleit wethouder Zita Pels (GroenLinks) van Amsterdam. De huidige crisis op de energiemarkt en de klimaatcrisis maken het noodzakelijk dat slecht geïsoleerde woningen zo snel mogelijk worden verbeterd. Als dat niet gebeurt dan moet dit volgens haar leiden tot verlaging van de huurprijs.

Isolatie armoede

De term ‘energiearmoede’ raakt snel ingeburgerd nu de prijzen voor gas en stroom hard stijgen. Maar Pels geeft aan dat veel huishoudens juist kampen met isolatie armoede. Veel mensen met een laag inkomen in een slecht geïsoleerde woning hadden al moeite om de energienota te betalen voordat de prijzen door het dak gingen. Pels vindt het onterecht dat de rekening voor het hoge energieverbruik nu volledig bij de huurder ligt en niet bij de eigenaar. Zeer waarschijnlijk komt een crisis op de energiemarkt nog wel vaker voor. Daarom zijn oplossingen voor de lange termijn dringend noodzakelijk, zo bepleit de wethouder.

Wethouder Pels van Amsterdam slecht geïsoleerde woning, dan de huur omlaag

Minder fossiele brandstoffen

Niet alleen vanwege de gestegen prijzen is het belangrijk om slecht geïsoleerde woningen snel te verbeteren. Ook de klimaatcrisis maakt dit noodzakelijk. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. Een woning zonder goede isolatie en zonder dubbel glas wordt in veel andere Europese landen aangemerkt als een huis met achterstallig onderhoud. In Nederland wordt andersom geredeneerd. Bij ons is een goed geïsoleerde woning een luxe. Dat moet snel veranderen, vindt wethouder Pels. Als een niet geïsoleerd huis wordt bestempeld als slecht onderhouden dan kan de eigenaar worden verplicht de woning te isoleren. Doet hij dat niet dan moet dit leiden tot huurverlaging, aldus Pels.

Oproep aan minister De Jonge

In september 2022 nam de Tweede Kamer een motie aan. Hierin staat dat een slecht geïsoleerd huis moet worden aangemerkt als een slecht onderhouden woning. Dit moet de huurders het recht geven op forse huurverlaging. In een brief aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting pleiten wethouders van een aantal grote steden voor snelle uitvoering van deze motie. Op die manier hebben gemeenten een drukmiddel in handen om woningcorporaties en andere huiseigenaren te dwingen om dit achterstallig onderhoud zo snel mogelijk uit te voeren.

Bron: Het Financieele Dagblad