Waarom slimme werkgevers niet meer kiezen voor een kantoortuin

17 juni 2019

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een open kantoortuin geïntroduceerd. Maar niet iedereen is even enthousiast. Ook Japke-d. Bouma, columnist bij NRC, is geen fan. Uit onderzoeken blijkt dat het slecht is voor je brein en daarbij maakt teveel lawaai op het werk mensen ziek. Maar ook voor werkgevers is deze goedkope kantooroplossing niet zo goedkoop als hij lijkt. Japke-d. Bouma gaat in gesprek met Mark Tigchelaar, neuropsycholoog en schrijver van het boek Focus AAN/UIT. Tigchelaar concludeert dat medewerkers veel minder goed presteren in een kantoortuin. Daardoor ben je als werkgever zijnde juist veel duurder uit.

De kantoortuin is niet zo goedkoop als hij lijkt

Het inrichten van een kantoortuin is goedkoper dan het creëren van allemaal aparte kantoren. Daardoor denken werkgevers goedkoper uit te zijn. Maar hierin worden de personeelskosten niet meegenomen. Die lopen namelijk op. Tigchelaar ontdekte dat personeel vaker ziek is in een open kantoortuin en er wordt minder efficiënt gewerkt. Dit maakt de kantoortuin juist een zeer dure werkomgeving.

Wat zijn de nadelen van de kantoortuin?

Door allerlei onderzoeken is de populariteit van de kantoortuin tanende. Uit een Deens onderzoek kwam naar voren dat het aantal ziekmeldingen tot 62% hoger ligt als mensen dicht op elkaar zitten. Zulk onderzoek is vaak niet representatief voor alle kantoren. Maar er komen nog meer nadelen bij kijken. In een kantoortuin kunnen medewerkers hun focus niet vasthouden. Hierdoor doen ze hun werk oppervlakkiger en leveren dus minder goed werk af.

Hoe kan er optimaal gewerkt worden in een kantoortuin?

En wat als die kantoortuin er nu eenmaal is? Mark Tigchelaar komt bedrijven tegen die de kantoortuin net hebben geïntroduceerd en dit concept willen aanhouden. In zo’n situatie kan een bedrijf maatregelen doorvoeren om de productiviteit van de medewerkers te bevorderen. Zoals het gebruik van geluidwerende koptelefoons, het creëren van stilteafdelingen en afspraken over wanneer er gepraat mag worden.

Daarnaast is voldoende ontspanning tussendoor belangrijk om de focus vast te houden. Voor de geest is ongerichte aandacht belangrijk, zoals het maken van een wandeling. Het is goed voor je brein even niks te doen te hebben. Met deze maatregelen kunnen ook mensen in een kantoortuin goed presteren, maar er zijn dus wel consequente afspraken nodig.

Bron: NRC Next