VNG doet pleidooi voor meer transparantie bij het bieden op koopwoningen

12 juli 2021

De oververhitte huizenmarkt in Nederland zorgt ervoor dat het bieden op koopwoningen niet altijd even correct verloopt. De Tweede Kamer wil dan ook meer transparantie bij het bieden op een koophuis. Huizenkopers voelen zich nu vaak benadeeld door makelaars die lastminute biedingen toestaan en geen duidelijkheid geven over het hoogste bod. Dit allemaal om de prijs van de woning op te drijven waardoor de courtage uiteraard evenredig meestijgt. De Vereniging Eigen Huis (VEH) was in juni 2021 te gast in de Tweede Kamer. De VEH drong aan op uniforme regels bij het bieden die voor alle partijen vooraf duidelijk zijn. Zo weten potentiële kopers waar ze aan toe zijn. Ook demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, waaronder ook huisvesting valt, is van mening dat meer transparantie nodig is. Zij schreef hierover eerder al een brief aan de Tweede Kamer.

Biedingsproces vastleggen

Een belangrijke wens van de VEH om de transparantie bij het bieden op koopwoningen te waarborgen is dat de procedure wordt vastgelegd. Op die manier zijn de regels duidelijk voor alle partijen en kunnen deze ook op naleving worden gecontroleerd. Daarnaast pleit de VEH ervoor dat kopers, verkopers en makelaars op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken. De NVM, de grootste vereniging van makelaars, kan zich in grote lijnen vinden in de wensen van de VEH. Maar op sommige punten kan de NVM niet aan de wensen voldoen. Het gelijktijdig informeren van alle kopers bijvoorbeeld is niet haalbaar. Een woningeigenaar beslist immers zelf of zijn te koop staande huis op Funda of een andere verkoopsite wordt gezet of in de etalage van de makelaar wordt getoond. Er zijn nog steeds huiseigenaren die de voorkeur geven aan stille verkoop.

VNG doet pleidooi voor meer transparantie bij het bieden op koopwoningen

Een mondeling bod kan worden overboden

Het probleem van een lastminute bod, waardoor een mondelinge overeenkomst wordt overruled, is ook niet te voorkomen. Een mondelinge overeenkomst is wettelijk gezien niet bindend. Dus zolang er geen handtekening staat onder een voorlopig koopcontract en er komt een hoger bod dan kan de huiseigenaar dat hogere bod accepteren. Dat dat niet chique is, daar zijn ook makelaars het over eens, maar er is weinig aan te doen.

Transparantie kan botsen met de privacy

Transparantie bij het bieden op een koopwoning is niet volledig mogelijk. Als een bod is gedaan en geaccepteerd maar de bieder krijgt de financiering niet rond, dan kan daarover natuurlijk geen volledige openheid worden gegeven. Wel kan, achteraf, inzicht worden gegeven aan de gegadigden hoe het biedingsproces is verlopen. Dit gebeurt dan uiteraard geanonimiseerd. Dit is een eerste stap op weg naar meer transparantie, zodat potentiële huizenkopers een beter inzicht krijgen wat ze moeten bieden om kans te maken op een koophuis.

Bron: Het Financieele Dagblad