Met vloer-bezwijktesten kunnen gebouweigenaren voorkomen dat hun pand wordt gesloten

10 december 2019

Sinds de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven instortte zijn er grote zorgen over de vloeren van kantoren en andere gebouwen. Alle panden die op dezelfde manier zijn gebouwd als de parkeergarage moeten een vloer-bezwijktest ondergaan om aan te tonen dat ze sterk genoeg zijn. Gebeurt dat niet dan kan de gemeente gelasten het pand te sluiten en mag het dus niet meer worden gebruikt.

Vloeren van breedplaatbeton moeten worden getest

Er zijn naar schatting duizenden gebouwen in Nederland die vergelijkbare breedplaat betonvloeren hebben als de parkeergarage in Eindhoven. Het gaat om scholen, overheidsgebouwen, kantoren en winkelpanden. De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van vloer-bezwijktesten als het inderdaad om een pand gaat met een vergelijkbare vloerconstructie. Zo wordt onder andere het pand van woningcorporatie Fien Wonen in Hardinxveld-Giessendam getest door de brandweer en controleurs. Met water gevulde tanks worden met palletwagens van kamer naar kamer gerold om te zien of de vloer het houdt. Het pand staat op last van de gemeente al sinds halverwege 2017 leeg, kort nadat de vloer van de parkeergarage in Eindhoven was ingestort moesten de werknemers noodgedwongen ergens anders naartoe.

Nog vele panden die gecontroleerd moeten worden

Sinds de strengere regels bekend werden halverwege 2019 zijn meer panden getest. Tot nu toe allemaal met succes. Maar de controles gaan door, want er kunnen constructiefouten in de betonnen vloeren zitten waardoor het toch mis kan gaan. De kosten voor een vloer-bezwijktest zijn voor rekening van de eigenaar van het pand. In het geval van het pand van Fien Wonen gaat het om circa 150.000 euro. Gelukkig was er al geld begroot voor een verbouwing, dus de kosten kunnen als het goed is worden opgevangen. Voorlopig slaagt ook dit pand voor de test, maar de onderzoeken zijn nog niet afgerond.

Bron: Het Financieele Dagblad