Vernieuwde raamcoating zorgt voor meer licht en goede isolatie

21 november 2022

Op de ramen van kantoren en soms ook van woningen wordt vaak raamcoating aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er in de zomer minder warmte het gebouw binnen kan dringen. In de winter houdt deze coating de warmte juist beter vast. Maar een nadeel is dat dit soort coating ook veel licht van de zon tegenhoudt. Aan de Keyung Hee universiteit in Zuid-Korea is daar nu een oplossing voor gevonden. Studenten hebben er een nieuw raamcoating ontwikkeld. Deze is in staat om de juiste straling tegen te houden, namelijk die warmte geeft. Het licht van de zon kan wel gewoon naar binnen stromen.

Energiebesparing

Wereldwijd wordt een vijfde deel van het energieverbruik ingezet voor ‘actieve koeling’, dus met koelende airconditioning. Toepassing van de vernieuwde coating kan dit energieverbruik met bijna een derde verminderen. Plus het bijkomende voordeel van meer licht in het gebouw. De coating laat infrarood licht niet door. Daarnaast wordt infrarood licht van binnen juist wel naar buiten doorgelaten. Op die manier ontstaat een koelend effect. De fotonen straling licht van de zon, dat voor ‘licht’ in een gebouw zorgt. Wordt juist wel doorgelaten.

Vernieuwde raamcoating zorgt voor meer licht en goede isolatie

Ontwikkeling van de coating

De coating die werd ontwikkeld bestaat uit tien lagen. Deze zijn tussen de 100 en 200 nanometer dik. De volgorde is heel specifiek bepaald aan de hand van zeer nauwkeurige berekeningen. De lagen bevatten vier verschillende scheikundige verbindingen. Dit zijn siliciumdioxide (SiO 2 ), siliciumnitride (Si 3 N 4 ), aluminiumoxide (Al 2 O 3 ) en titaniumdioxide (TiO 2 ). De samenstelling is berekend met behulp van quantum computing en machine learning. Hierdoor werd veel tijd bespaard. Zou de samenstelling in een laboratorium moeten worden berekend dan zou dit jaren in beslag nemen. Nu was het een kwestie van minuten.

Alternatieven

Ook in Nederland wordt gewerkt aan de ontwikkeling van raamcoating die de warmte buiten houdt. Maar gezien ons klimaat ligt de focus ook op het vasthouden van warmte in de winter. Hiervoor moet de coating zich kunnen ‘hervormen’. Aan de universiteit van Eindhoven wordt hier hard aan gewerkt, maar resultaten zijn er op korte termijn niet. Hoogleraar Albert Schenning staat aan het hoofd van een vakgroep die zich hiermee bezighoudt. Het is zeker mogelijk, zo zegt hij, maar hier is veel onderzoek voor nodig.

Bron: NRC