Verbouwing houdt medewerkers Van Lanschot Bank uit hun slaap
20 augustus 2019
Het pand naast het kantoor van Van Lanschot Bank wordt verbouwd. Het is van dezelfde eigenaar als het kantoor van de bank. De geluidsoverlast van de verbouwing was volgens de leiding van Van Lanschot zodanig dat medewerkers er thuis de slaap niet door konden vatten omdat het gedreun nog in hun hoofd zat. De verbouwing zou buiten kantooruren moeten plaatsvinden, eiste de bank bij de rechter. Die wees die eis echter van de hand. Het gaat om de verbouwing van het WTC in Amsterdam Zuid. Van Lanschot huurt hier voor 5 miljoen euro per jaar kantoorruimte. De rechter vond dat de verbouwing te veel vertraging zou oplopen als er alleen buiten kantooruren mag worden gebouwd.
Betere communicatie door de verhuurder
De rechter was wel van mening dat de verhuurder, CBRE, beter met de bank had moeten communiceren over de verbouwing en de hiermee gepaard gaande overlast. Omdat verbouwing buiten kantooruren niet mogelijk was, werd de handelsvloer van de bank al naar een tijdelijke andere locatie verplaatst vanwege te veel overlast. Daarnaast werd overeengekomen dat Van Lanschot ruim 16.000 euro huurkorting krijgt voor iedere maand dat de verbouwing overlast geeft.
Grondige verbouwing van het WTC
De verhuurder is bezig met een grondige verbouwing van het WTC. Op Toren D worden tien extra verdiepingen geplaatst. Daarnaast wordt de ondergrondse parkeergarage flink uitgebreid. De verbouwing zal tot 2021 gaan duren. Voordat er gebouwd kan gaan worden, wordt er eerst grondig gesloopt en gerenoveerd. En het zijn met name deze werkzaamheden waar de medewerkers van Van Lanschot Bank overlast van ondervinden.
Verhuurder: Van Lanschot maakte een verkeerde keuze
CBRE bracht toen Van Lanschot naar de rechter stapte, als argument naar voren dat de bank er zelf voor had gekozen om een deel van zijn kantoor naar de tweede etage te verhuizen. Hoe hoger in de toren, hoe minder overlast. De overlast is voor de bank nog lang niet voorbij. De aannemer van de verbouwing, Ballast Nedam, verwacht dat er tot oktober 2020 nog 62 ‘constructieve sloopdagen’ nodig zijn. Tot die tijd wordt het dus of thuis werken voor de bankmedewerkers of de herrie voor lief nemen.
Bron: Het Financieele Dagblad