Vastgoedmarkt ziet 16% minder transacties door coronacrisis

6 augustus 2020

De vastgoedmarkt ziet het aantal transacties in Nederland flink dalen door de coronacrisis. Winkels, hotels en kantoren zijn nauwelijks nog in trek. In woningen, logistiek en zorgcentra wordt flink minder geld gestoken.

Ruimte voor optimisme

Uit de halfjaarcijfers van CBRE blijkt de krimp. 2019 was een recordjaar met 20 miljard euro aan transacties. Dat wordt in 2020 niet gehaald. Toch is er ruimte voor optimisme. Bijvoorbeeld omdat internationale beleggers actief blijven en er weinig vreemd vermogen wordt gebruikt. Ook wordt relatief veel voor veilige beleggingen zoals woningen gekozen.

Eerste kwartaal van 2020

Er werd 16 procent minder geld in Nederlands vastgoed gestoken ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Waarbij het grootste deel van de beleggingen in het eerste kwartaal plaatsvonden. Vooral winkels en hotels ondervinden de hinder. Tijdens de lockdown van het tweede kwartaal werd er door beleggers niet meer in deze takken belegd. Voor winkels ging dit van 457 miljoen euro in 2019 naar 79,3 miljoen in 2020.

Interesse in topsegment

De interesse van beleggers in het topsegment blijft groot. Winkelstraten in grote steden of wijkcentra met supermarkten doen het nog altijd goed. Al vragen beleggers soms wel om korting. Hotels daarentegen worden nauwelijks nog bekeken. Voor die tak is tot het einde van het jaar een krimp van 87% in transacties voorzien.

Vastgoedmarkt ziet 16 procent minder transacties door coronacrisis

Op zoek naar rendement

De verschillen zijn te verklaren door de uitwerking van de coronamaatregelen. Hotels hebben zowel geen toeristen als zakelijke gasten vanwege het uitblijven van beurzen en bijeenkomsten. Daardoor is het rendement te laag voor beleggers. In voorgaande jaren was dit duidelijk anders.

Effecten op kantoren

Ook kantoorvastgoed is minder in trek door de maatregelen. Thuiswerken is de nieuwe norm waardoor de transacties in het tweede kwartaal van 2020 een omvang van 357 miljoen euro hadden. In 2019 was dat nog 1 miljard euro. Er werd in de eerste helft van 2020 een kwart minder kantoorruimte gehuurd. Verhuizingen van bedrijven zijn ook uitgesteld. Wel doen kantoren op goede locaties het nog goed.

Woningen en logistiek

Takken waarin de vastgoedtransacties het naar verhouding nog goed doen zijn beleggingen in logistiek en in woningen. Internationale beleggers zijn ook nog bereid geld in woningen te steken. Dat neemt niet weg dat zelfs in deze categorieën een terugloop waarneembaar is. De dure panden zijn veel minder in trek dan voorheen.

Bron: Het Financieele Dagblad