Vastgoedeigenaren zijn niet bereid tot huurverlaging voor winkeliers vanwege hoge inflatie

27 juni 2022

Winkeliers gaan met de verhuurder van hun pand in gesprek over huurverlaging vanwege de torenhoge inflatie in Nederland. Maar daar waar verhuurders tijdens de corona uitbraak nog wel bereid waren om afspraken te maken zit dat er nu veelal niet in. Veel vastgoedbeleggers zijn van mening dat zij niet verantwoordelijk zijn. Toen de inflatie zeer laag was, De huurverhoging wordt gekoppeld aan de inflatie. Aangezien deze fors is opgelopen betekent dit een forse huurverhoging voor de winkeliers per 1 juli.

Wereldhave verhoogt met inflatiepercentage

Vastgoedbelegger Wereldhave heeft 11 winkelcentra in Nederland. Zij zijn niet voornemens om een huurverlaging te overwegen. Matthijs Storm, bestuurslid van Wereldhave licht toe dat tot nu toe de huren altijd met het inflatie percentage zijn verhoogd en dat zal dus ook in 2022 het geval zijn. Ook Syntrus Achmea is van plan om de huren met de huidige inflatie aan te passen, zoals dit is vermeld in het huurcontract. Mochten huurders in de problemen komen dan kan er wat Syntrus Achmea betreft wel worden besproken wat er mogelijk is. Als een pand leeg komt te staan als gevolg van een faillissement zijn er immers ook geen huurinkomsten, zo is de redenering.

Vastgoedeigenaren zijn niet bereid tot huurverlaging voor winkeliers vanwege hoge inflatie

Huurstijging met 7 tot 10 procent

Inretail, MKB Nederland en Koninklijke Horeca Nederland hebben de verhuurders opgeroepen om niet de volledige inflatie van tussen de 7 en 10% door te berekenen. Als dat wel gebeurt dan betekent dit voor zo’n 15.000 ondernemers in Nederland een forse huurverhoging, net nu het na twee jaren met corona weer wat beter gaat. Voor eigenaar Michiel Witteveen van de Blokker winkels betekent dit een forse stijging van de kosten. De winkelketen betaalt nu zo’n 60 miljoen per jaar aan huur. Het gaat dus niet om tientjes, aldus Witteveen.

Maatwerk per branche

Veel vastgoedbeleggers zijn dus niet van plan om de huurverhoging te beperken. Wel geven verschillende vastgoed verhuurders aan dat ze bereid zijn om met huurders te praten over huurverlaging in de vorm van een lagere verhoging dan de inflatie. Maar dat gaat wel op individuele basis. Zo zijn onder andere supermarktketens Jumbo en Dirk in gesprek met hun verhuurders. Mede vanwege de fors gestegen energielasten claimen zij de fors hogere huur niet reëel te vinden. Maar voor vastgoedeigenaren speelt mee dat met name supermarkten tijdens corona recordomzetten hebben gedraaid. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld een kledingwinkel, zo licht een vastgoedinvesteerder toe. Daarom zijn we eerder bereid om met zo’n kleinere huurder in gesprek te gaan over beperking van de huurverhoging.

Bron: Het Financieele Dagblad