Twee bouwpioniers maken hun droom waar: rijtjeshuizen bouwen van duurzaam hout

28 april 2021

Het bouwen van houten woningen staat nog steeds in de kinderschoenen. Maar steeds meer bouwers wagen zich eraan en zetten de stap om hun denkwijze om te gooien. Twee van deze pioniers zijn Hans Smit en Gert van Vugt. Van Vugt is CEO van Sustainer Homes en Smit heeft dezelfde functie bij Koopmans Bouwgroep. De twee ontmoetten elkaar in 2019 en besloten kort daarna om te gaan samenwerken. Hun doel was om volledig houten woningen te gaan realiseren. Tot dan toe werden vooral deels houten huizen gebouwd. Zij besloten om hun huizen te maken van Laminated Veneer Lumber (LVL), een duurzaam materiaal waarvan niet alleen een mooi huis kan worden gebouwd, maar ook een huis waarin het prettig wonen is.

De eerste fabriek voor circulaire en modulaire woningbouw

Van Vugt vertelt trots over de fabriek in Wehl waar de productie in de loop van 2021 zal starten. ‘Het wordt de eerste fabriek in Nederland waar we volledig circulair en modulair woningen gaan produceren. We gaan vol vertrouwen de concurrentie aan met circulair geproduceerde woningen van beton’. In de fabriek worden straks niet alleen eengezinswoningen gemaakt, maar ook appartementen. De fabriek wordt energieneutraal, evenals het vervoer van de modules naar de plaats waar de houten woningen uiteindelijk komen te staan.

Twee bouwpioniers maken hun droom waar rijtjeshuizen bouwen van duurzaam hout

500 woningen per jaar

Smit en Van Vught verwachten in hun nieuwe fabriek zo’n 500 houten woningen per jaar te kunnen bouwen. Het hangt een beetje af van de wensen van de koper, lichten ze toe. Ze richten zich niet op het produceren van standaard huizen. De opdrachtgever heeft de keuze wat voor huis het moet worden. Doordat de huizen van hout zijn en met elektrische kranen ter plaatse worden geassembleerd kan er stikstofvrij worden gebouwd. Daardoor kunnen deze huizen ook worden gezet op plaatsen waar stikstof uitstoot een probleem is.

Er komt geen beton aan te pas

Het meest innovatieve aan de houten woningen van Smit en Van Vugt is dat er echt geen beton aan te pas komt. Ook de ondervloer is van hout. Hout trilt van nature, Door de balken van de vloer op de juiste manier op te spannen wordt voorkomen dat de vloeren gaan trillen. De houten vloeren voelen nu bijna net alsof ze van beton zijn. De houten huizen die Smit en Van Vugt bouwen zijn wel wat duurder dan een traditioneel huis van steen en beton. Maar corporaties kunnen gebruik maken van subsidieregelingen waardoor de kosten toch beheersbaar zijn. En het grote voordeel dat een woning kan worden gedemonteerd en elders weer kan worden neergezet is natuurlijk een enorm pluspunt. Circulair bouwen heeft de toekomst, zo stellen de pioniers. HOUTbaar HUIS, zoals het bedrijf heet, is overigens geen serieuze concurrent voor traditionele bouw. Ook Smit blijft de komende jaren 80-90% van zijn woningen op de traditionele manier bouwen. ‘Maar dit project is daar wel een perfecte aanvulling op’, constateert hij tevreden.

Bron: Cobouw