Thuiswerken blijft, spits verdwijnt

11 mei 2020

Door de coronacrisis zijn veel mensen noodgedwongen thuis gaan werken. De ochtend- en avondspits verdwenen grotendeels. Experts voorspellen dat dit in flinke mate zo zal blijven na afloop van de crisis. Dit heeft ook gevolgen voor de infrastructuur en de kantorenmarkt.

Onderzoek naar mobiliteit

Hoewel het coronavirus voor voldoende verdriet zorgt, geeft het ook veel nieuwe inzichten. Vooral waar het gaat om onderzoek naar mobiliteit. De experts denken nu al te zien dat thuiswerken structureel van invloed gaat zijn op de verkeersstromen, ook na de coronacrisis wanneer de economie weer op gang komt.

Verschil met kredietcrisis

Het verschil met de kredietcrisis is duidelijk. Toen was er minder file omdat er minder gewerkt werd. Nu is er minder verkeer, maar viert het thuiswerken hoogtij. De technieken om op afstand te werken zijn sterk toegenomen. Denk aan Zoom en andere chat- en videobelprogramma’s. Dit maakt overleggen op afstand veel gemakkelijker.

Nieuwe mogelijkheden ontdekken

Veel mogelijkheden van thuiswerken worden nu ontdekt. Zaken die vier maanden geleden nog als een utopie werden beschouwd, zijn nu heel normaal geworden. De flexibiliteit in organisaties en processen blijkt nog veel groter dan gedacht.

Ook na de crisis

Inmiddels komen de eerste onderzoeksresultaten op tafel. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat een kwart van de respondenten ook na de crisis thuiswerken wil blijven volhouden. 61 procent van de respondenten vind deze vorm van werken gemakkelijker afgaan dan vooraf gedacht. Bedenk daarbij ook dat de omstandigheden nu niet ideaal zijn, met bijvoorbeeld de gesloten scholen. Desondanks bevalt het een deel zeer goed.

Niet nieuw in Nederland

Ook voor de coronacrisis was vanuit huis werken in Nederland al relatief populair. 39% van de werkenden deed dat voor de crisis ook weleens, zo weet het CBS. Al was dit vaak wel incidenteel en niet op vaste momenten. Toch gebeurde dit in Nederland vaker dan elders in Europa. Dit zal nu meer structureel gaan worden, zo is de verwachting. Niemand wil terug de file in.

Kantoren gaan flink veranderen

Natuurlijk heeft het thuiswerken invloed op heel veel zaken. Veel kantoorwerk verplaatst naar huis. Zeker ook omdat de technologie nog beter wordt. De voordelen zullen ook steeds meer inzichtelijk worden. Kantoren zullen daarom minder ruimte nodig hebben. Al is dit een effect dat pas echt duidelijk wordt op de lange termijn, wanneer ook de anderhalvemetereconomie verleden tijd is.

Thuiswerken blijft, spits verdwijnt

Kritisch kijken naar huurcontracten

Kantoorruimte is een bron voor kosten. Bedrijven zullen hier dus ook met een kritische blik naar kijken. Dit zal dus ook een rol spelen in de huurcontracten van de toekomst. De waarde van vastgoed zal geraakt worden. De ruimte kan in sommige gevallen zelfs gehalveerd worden. Al is niet iedereen het daar over eens. Het kantoor zal meer een ontmoetingsfunctie krijgen volgens hen.

Veranderingen in het verkeer

Het thuiswerken zal invloed hebben op het verkeer. Al zal dit juist op de snelweg pas laat merkbaar worden. Dit zal pas na de recessie zijn. Vooral bij maximale capaciteit zal goed merkbaar zijn hoeveel dit gaat schelen.

De juiste dagen kiezen

Belangrijk zal worden welke dagen voor het werken in huis gekozen worden. Maandag, dinsdag en donderdag zijn traditioneel druk. Meer thuiswerken heeft dan dus ook meer effect. Zelfs wanneer dit slechts een deel van de dag is. Dit is goed voor de medewerker en voor de verkeersdruk.

Meer asfalt niet nodig

Een bijkomend voordeel is dat er niet meer gezocht hoeft te worden naar mogelijkheden om wegen te verbreden op drukke punten. Sommige van deze punten kunnen niet meer groeien en kunnen ook de spitsdrukte niet meer aan. Thuiswerken is dan onderdeel van de oplossing.

Bron: Het Financieele Dagblad