Starters kochten in 2021 vaker een woning
9 mei 2022
Starters op de woningmarkt lijken een iets grotere kans te hebben op een huis. De maatregelen om beleggen in woningen te ontmoedigen werpen volgens het Kadaster hun vruchten af. Steeds meer gemeenten stellen een zogenaamde zelfbewoningsplicht in bij de koop van een woning met een prijs onder een door die gemeente vastgestelde verkoopprijs. Ook zijn er gemeenten die dit beleid hebben vastgesteld voor bepaalde wijken. Dit samen met de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers heeft ervoor gezorgd dat er in 2021 veel minder woningen door een belegger werden aangekocht. Het verschil ten opzichte van 2020 bedraagt maar liefst 30.000 huizen.
8.000 meer woningen verkocht aan starters
In 2021 steeg het aantal woningen dat aan starters werd verkocht met 8.000. Zij zijn vaak aangewezen op het goedkopere segment. Dit is dezelfde ‘vijver’ waar ook beleggers in vissen om woningen aan te kopen voor de verhuur. Met dat verschil dat een belegger in veel gevallen zonder moeite fors kan overbieden waar een starter al snel tegen financiële grenzen aanloopt. Mede door de nu door de overheid genomen maatregelen gingen 80.000 koopwoningen naar starters. Starters tot 35 jaar die hun eerste huis kopen betalen geen overdrachtsbelasting mits de verkoopprijs van de woning maximaal 400.000 euro bedraagt.
Forse daling beleggerstransacties
In 2020 kochten investeerders nog 88.000 woningen. Een jaar later was dat aantal gedaald naar 51.000. Dit is een duidelijke koerswijziging van de vastgoedbeleggers. Voordat de maatregelen om beleggen in woningen te ontmoedigen werden ingevoerd steeg het aantal woningen dat door beleggers werd gekocht juist ieder jaar. In de periode 2010 tot 2020 verdubbelde het aantal door beleggers gekochte huizen volgens cijfers van het Kadaster.
Kleine beleggers
Vooral kleine beleggers zitten in het vaarwater van de koopstarters. Zij azen op dezelfde categorie woningen. Omdat de spaarrente daalde en beleggen ook een aantal jaren minder lucratief was steeg het aantal woningen dat door kleine beleggers, met 1 tot 4 huizen, werd gekocht fors. Maar in 2021 werden er door deze groep 6.500 woningen minder gekocht dan het jaar ervoor. De cijfers over 2021 geven wellicht wel een wat vertekend beeld. Toen in de loop van 2020 bekend werd dat de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari 2021 zou worden verhoogd van 2% naar 8% werden veel transacties door hen naar voren gehaald. Op deze manier konden deze nog vóór 31 december 2020 bij de notaris passeren. Pas in 2022 zal duidelijk worden of de maatregelen om het kopen van vastgoed door beleggers te ontmoedigen echt zijn vruchten afwerpen.
Bron: Het Financieele Dagblad