Staalbankiers verliest zaak tegen Bever Holding om Rotterdams vastgoed

14 april 2021

Een lang slepend conflict tussen vastgoedbedrijf Bever Holding en hun voormalige huisbank Staalbankiers is beslecht in het voordeel van Bever. Al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw was er een verschil van mening over een kantorencomplex in de Westerstraat in Rotterdam. Staalbankiers meende recht te hebben op een bedrag van 5,9 miljoen euro. De rechter oordeelde echter anders.

Staalbankiers deed afstand van claims

Bever Holding trekt aan het langste eind, omdat Staalbankiers afstand heeft gedaan van claims toen de klantrelatie tussen beide ondernemingen werd beëindigd. Staalbankiers, dat inmiddels onder Achmea valt, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Het conflict gaat over garanties die zijn gegeven voor de verhuur van het pand aan de Westerstraat. Een aan Bever gelieerd bedrijf verkocht het pand in 1990.

Het werd verhuurd aan verzekeraar Nationale-Nederlanden. Maar NN vertrok voordat de overeengekomen huurperiode was afgelopen. De verkoper gaf een huurgarantie van 3 jaar ter waarde van 4 miljoen gulden. Staalbankers stond garant voor 1 jaar huur. In 2016 werd Staalbankiers door het Gerechtshof al in het ongelijk gesteld en voldeed de bank de bankgarantie van 1 jaar huur. De kosten waren toen al opgelopen tot 5,9 miljoen euro, mede vanwege de toen hoge rente van rond de 10%.

Staalbankiers verliest zaak tegen Bever Holding om Rotterdams vastgoed

Staalbankiers wil geld terug van Bever Holding

De procedure waarin nu uitspraak is gedaan behelst de eis van Achmea/Staalbankiers dat zij het betaalde bedrag van 5,9 miljoeneuro terug willen van Bever Holding. Volgens de bank is er door de vastgoedbelegger een ‘contragarantie’ afgegeven. Bever staat niet bepaald goed bekend in vastgoedland. Grootaandeelhouder Ronnie van de Putte heeft een reputatie opgebouwd als ‘Krottenkoning’. Bever is berucht om het opkopen van panden om die vervolgens te laten verloederen.

Gemeenten, die de verpaupering niet meer kunnen aanzien, open vervolgens deze panden voor hoge bedragen op om te voorkomen dat het verval nog verder zou gaan. Er wordt om die reden al gesproken over ‘pandgijzeling’. De advocaat van staalbankiers bestrijdt dat afstand is gedaan van alle claims. Dat deze zaak nog niet kan worden afgesloten is inmiddels wel duidelijk.

Bron: Het Financieele Dagblad