Rotterdam zet in op duurzame én betaalbare nieuwbouw met ‘Paris Proof’-tuin

27 mei 2024

Rotterdam wil haar ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn waarmaken met een nieuw plan: ‘Paris Proof’-tuinen. In deze gebieden worden woningen en gebouwen gebouwd die voldoen aan de strenge eisen van het Europese classificatiesysteem EU Taxonomie en de ‘Paris Proof’-normen. Schiehaven-Noord wordt de eerste proeftuin van dit plan.

Duurzame én betaalbare woningenGroene daken als oplossing voor wateroverlast bij hevige regen

Centraal in het plan staat de realisatie van 3.500 nieuwe woningen per jaar, die zowel duurzaam als betaalbaar moeten zijn. 65% van deze woningen moet vallen in de categorie sociaal of middensegment. Schiehaven-Noord, waar 500 tot 700 woningen gepland zijn, dient als proeftuin voor dit concept. De lessen die hier worden geleerd, worden vervolgens toegepast op andere grote gebiedsontwikkelingen in Rotterdam.

Uitdagingen en oplossingen

De verduurzaming van de bouwsector leidt vaak tot hogere kosten. Om te voorkomen dat er een tweedeling ontstaat tussen dure, duurzame woningen en goedkope woningen met hoge energielasten, zet Rotterdam in op een geïntegreerde aanpak.

Duurzaam doorbouwen

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) lanceerde het plan ‘Duurzaam Doorbouwen’ om de ambities te realiseren. Dit plan omvat onder andere:

  • Een set vuistregels om marktpartijen, corporaties en gemeenteambtenaren te helpen bij het vinden van de meest duurzame oplossingen per project.
  • Een ‘Green Workforce’ met nieuw opgeleide vakmensen voor de duurzame bouw.
  • Een expertgroep (‘XPLOR’) die advies geeft en de duurzaamheidsprestaties van bouwwerken meet.
  • Een ‘Klimaatacademie’ waar bouwers en ontwikkelaars kennis kunnen uitwisselen over duurzame bouwmethoden.

Eerste reacties

Mark Compeer van Nice Developers, ontwikkelaar van Rotterdams eerste volledig houten hoogbouw SAWA, is enthousiast over het plan, maar benadrukt ook de complexiteit: “Hopelijk krijgen we nog meer duidelijkheid over de regels en wat er wel en niet meegeteld mag worden. Anders kan zelfs een betonnen gebouw van ons winnen.”

Bron: cobouw.nl