Cursus Circulair Ontwerpen, Biobased & Modulair Bouwen

Circulair ontwerpen, biobased & modulair bouwen streeft naar duurzaamheid door producten langdurig te hergebruiken zonder extra grondstoffen nodig te hebben. Het vraagt om vooruitdenken in alle fasen, van initiatief tot de volgende levenscyclus, waarbij functionaliteit en het sluiten van ketens centraal staan.

Cursus Circulair ontwerpen, biobased & modulair bouwen - Vastgoed Business School

Binnen circulair bouwen ligt de focus op hergebruik van materialen, met aandacht voor reactieve en actieve organisatie. Er wordt gewerkt aan een uniform raamwerk voor materialenpaspoorten. De cursus belicht initiatieven rond materialenbanken en grondstoffenpaspoorten, met nadruk op Material Driven Design en het belang van inzicht in beschikbare bouwmaterialen.

In een circulaire economie verschuift de focus naar het maximaliseren van de eco-effectiviteit en het minimaliseren van de negatieve impact door systematische aanpassingen. De module verkent hoe dit principe vertaald kan worden naar een circulair bouwproces.

Op Europees en nationaal niveau is ambitieus beleid ontwikkeld voor een volledig circulaire economie binnen drie decennia. De module bespreekt het speelveld, randvoorwaarden en praktijkvoorbeelden in de bouwsector tijdens deze transitie.

Relevantie

In een circulair bouwproces is heel veel anders dan bij een traditioneel bouwproces, zo wordt volgens andere principes ontworpen, worden er biobased materialen toegepast als ook her te gebruiken materialen en dienen onderdelen zoveel mogelijk volgens een modulair principe aan elkaar te worden bevestigd.

Doelen van de cursus Circulair ontwerpen, biobased & modulair bouwen

  • De cursist begrijpt de beperkingen van retrofitting en laagwaardig hergebruik van materialen uit de bestaande bouw
  • De cursist krijgt inzicht in hoe bouwmaterialen die vrijkomen bij sloop opnieuw kunnen worden ingezet in het bouwproces
  • De cursist verkrijgt inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van materialenpaspoorten
  • De cursist verkrijgt inzicht in de noodzaak en mogelijkheden om modulair te bouwen
  • De cursist verkrijgt specifiek inzicht in de visie Slimbouwen, een beproefde leidraad gericht op flexibiliteit en circulariteit op een economische basis
  • De cursist verkrijgt inzicht in hoe een grote speler in op het gebied van het aanbieden van bouwproducten circulair inspeelt op renovatie en transformatie
  • De cursist verkrijgt inzicht in een circulair ontwerpproces

De cursus Circulair Ontwerpen wordt beoordeeld met een 8,2.Beoordeeld met een 8,2

De cursus Circulair Ontwerpen, biobased & modulair bouwen is onderdeel van de opleiding Circulair Bouwen. Deze opleiding wordt door onze eigen deelnemers beoordeeld met een 8,2.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend de brochure.

Deze module is onderdeel van

Modulair & Biobased Bouwen

+

Circulair Bouwen

+

Circulair bouwen is de toekomst. Letterlijk, want in 2050 wil de Nederlandse overheid dat de bouweconomie volledig circulair is. Dit betekent dat ons enorme veranderingen te wachten staan in de nabije én iets minder nabije toekomst. Die veranderingen moeten gemanaged worden. En de mensen die dat gaan doen, die zijn er nog lang niet genoeg.

Niveau Hbo/wo-niveau
Aantal lessen 18 lesdagen
Prijs €7495,- excl. BTW

Docenten

Tom Frantzen

Tom Frantzen

Frantzen et al architecten

Tom is architect. Hij ontwerpt gebouwen waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat en waarbij hij veel waarde hecht aan de flexibiliteit van gebouwen zodat ze tot ver in de toekomst bruikbaar blijven. Tom heeft diverse architectonische prijzen gewonnen.

Marloes Meer

Marloes Meer

Project Business Developer - Saint-Gobain Benelux

Marloes werkt aan een integrale aanpak voor renovatie & transformatie van bestaand vastgoed met hoge prestaties op welzijn, duurzaamheid en financiële efficiency in de praktijk.

Michiel Susebeek

Michiel Susebeek

Solution Manager - Saint-Gobain Benelux

Michiel doet onderzoek naar de verbeteropgave van het vastgoed in Nederland en heeft een integrale aanpak ontwikkeld met concrete oplossingen en strategieën voor hogere prestaties in de praktijk

Jan de Jong

Jan de Jong

Projectleider bij kennisinstelling TNO

Jan onderzoekt binnen TNO hoe bestaande houten deuren kunnen worden hergebruikt en verwerkt tot nieuwe houtproducten. Dit doet hij in samenwerking met andere bedrijven (zoals de houtverwerker, timmerfabriek, deurenfabrikant, afvalverwerker en -sorteerder).

Mark Reinders

Mark Reinders

CEO HempFlax Group

Hempflax is een sociaal verantwoordelijke en ethische onderneming die teruggeeft aan de aarde door betaalbare, natuurlijke hennepproducten op de markt te brengen. Mark probeert hiermee een duurzaam alternatief te bieden in industriële toepassingen en trendy design.

Hennes de Ridder

Hennes de Ridder

Hoogleraar Ontwerpen - Technische Universiteit Delft

Hennes is pleitbezorger voor legolisering en industrialisatie van de bouw en het ontwerpen via parametrische kennismodellen.

Jos Lichtenberg

Jos Lichtenberg

Hoogleraar Bouwinnovatie - Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Jos is stichter van Slimbouwen, een industriële en circulaire bouwstrategie, en adviseert bedrijven met veranderen. Jos is mede-initiatiefnemer van het Living LAB 040, CurioCity for future living

Wouter van den Berg

Wouter van den Berg

Marketing & New Business Manager - Nebest

Wouter is gespecialiseerd in duurzame bouwtechnieken en werkt bij de afdeling Bouwkunde van het onafhankelijke ingenieurs-/adviesbureau Nebest

Pablo van den Bosch

Pablo van den Bosch

Board Member Madaster Foundation - Madaster

Pablo is bestuurslid Stichting Madaster Foundation en promoot de ontwikkeling van materiaalpaspoorten voor bestaande en nieuwe panden