Risico’s van huizen aan de Bretonse kust worden onderschat

13 februari 2023

De animo om een huis aan de Franse kust te kopen is groot. Makelaars in Bretagne doen goede zaken. Vooral luxe huizen zijn in trek. Kopers lijken de risico’s voor lief te nemen. Erosie aan de rotsen, stijgende zeespiegel, het zorgt niet voor terughoudendheid. Er zijn kantoren die zich specialiseren in het hogere segment en de zaken gaan goed. Luxe villa’s met uitzicht op de Bretonse kust maar ook privé eilandjes in de regio wisselen voor bedragen van soms ruim boven het miljoen van eigenaar.

Erosie en stijgende zeespiegel

De kopers nemen bewust een risico met hun aankoop. Een huis aan de Franse westkust mag dan aantrekkelijk zijn, het is niet zeker of het er over pakweg 30 jaar nog staat. Nu al mag er in veel plaatsen niet meer aan de kust worden gebouwd. Erosie van de rotsen is en groot risico. Daar komt bij dat de stijgende zeespiegel letterlijk voor natte voeten zorgt. Wereldwijd steeg de zeespiegel met 23 centimeter sinds 1880. Dat mag een hele tijd hebben geduurd, maar de verwachting is dat de stijging rond 2050 met nog eens 30 cm zal toenemen. Dan heb je het toch over een serieus verschil. De erosie zorgt er bovendien voor dat rotsen afbrokkelen en dus gevaarlijk zijn.

De invloed van de zee is zichtbaar

In verschillende plaatsen langs de Bretonse kust is zichtbaar dat de zee oprukt. Een vijftien meter diepe krater die de zee heeft geslagen in een rotsformatie, waardoor een huis dat vlak aan de kust staat nu serieus gevaar loopt. Waarschuwingsborden langs wegen dat er overstromingen mogelijk zijn als er veel regen valt. Makelaarskantoor Demeures du Littoral, gespecialiseerd in huizen in het hogere segment in Bretagne, waarschuwt aspirant kopers voor de risico’s van de klimaatverandering door extra informatie op de raambiljetten. Kopers lopen niet alleen het risico dat de grond onder hun huis letterlijk verdwijnt. Franse verzekeraars vergoeden erosieschade niet. Schade door overstroming kan nog wel worden verzekerd. Karina Bothorel, makelaar bij Demeures du Littoral, maakt zich echter geen zorgen. De vraag naar huizen aan de Franse kust is nog onverminderd groot. Een huis dat te koop wordt aangeboden vindt in no-time een nieuwe eigenaar. De prijzen zijn dan ook onverminderd hoog.

Risico’s van huizen aan de Bretonse kust worden onderschat

Risico’s bewust nemen

Volgens sociologen is het niet zo vreemd dat huizenkopers bewust kiezen voor een huis aan de Franse kust. De risico’s nemen ze voor lief. Want een risico dat abstract is, daar liggen we veel minder wakker van dan wanneer dat risico voor onze neus duidelijk wordt. Daar komt bij dat we zelfgekozen risico’s makkelijker accepteren. Dat huis in Bretagne, dat misschien op een kwade dag in zee verdwijnt, dat kopen we zonder aarzeling. Maar als er op tweehonderd meter van ons huis een windmolenpark wordt gepland dan zijn we de eerste die een bezwaarschrift indienen. Een enkele klant bij het Franse makelaarskantoor wil meer informatie maar dat is de minderheid, aldus Bothorel. Vanuit de sociologie is het ook logisch dat mensen zich niet per se druk maken om klimaatrisico’s. Wanneer je een huis hebt gevonden dat aan al je wensen voldoet dan laat je je daar niet door weerhouden. Zaken als het huis zelf en de indeling, de ligging, voorzieningen in de buurt en de prijs zijn vaak de factoren die de keus bepalen.

Vakantiewoningen

De klanten van het makelaarskantoor van Karina Bothorel zijn vooral mensen die een tweede huis kopen om hun vakantie door te brengen. Het is dus niet hun hoofdverblijf. Het risico op een overstroming nemen ze voor lief. Als dat gebeurt zijn ze immers niet dakloos. Wat wel een rol speelt is dat voor sommige percelen restricties gelden. Er mag bijvoorbeeld geen zwembad worden aangelegd of een aanbouw worden gemaakt. Dat kan er dan wel voor zorgen dat kopers afhaken. Want een vakantiehuis zonder zwembad is voor velen een no go. Zelfs in Bretagne, waar het vaak regent en waar het klimaat duidelijk anders is dan aan de Riviera.

Bron: NRC