Met de restwarmte van datacenters kunnen complete flats worden verwarmd

26 oktober 2020

Veel mensen hebben iets tegen datacenters. Ze verbruiken immers massa’s stroom en al die zoemende servers geven een enorme hitte af. Maar die restwarmte van datacenters kan juist heel nuttig zijn. De warmte kan worden ingezet om woningen, soms zelfs een compleet flatgebouw, te verwarmen. De Nederlandse start-up Leafclouds denkt nu de oplossing te hebben gevonden. Het bedrijf wil servers niet meer in grote datacenters bij elkaar zetten maar verspreiden over appartementencomplexen, zodat de restwarmte voor centrale verwarming kan worden gebruikt.

Een klein datacenter is al voldoende

Om een gemiddelde flat te verwarmen is een klein datacenter al voldoende. Het is dus niet de bedoeling dat er een mega datacenter in de kelder van het gebouw wordt geplaatst. Een paar servers is al voldoende, volgens de CEO van Leafclouds. Momenteel verbruiken datacenters in Nederland zo’n 4% van het totale stroomverbruik in Nederland. Dat lijkt niet veel, maar het is bijvoorbeeld de helft van de in ons land opgewekte windenergie.

Met de restwarmte van datacenters kunnen complete flats worden verwarmd

Een ingenieus systeem om de woningen te verwarmen

De servers worden speciaal gebouwd om in een verwarmingsruimte van een flatgebouw te kunnen worden geplaatst. Normale servers zijn daarvoor te groot. De servers worden gekoeld door buizen met water. Het door de apparatuur verwarmde water wordt direct naar de boilers gestuurd. Er gaat dus geen restwarmte verloren. Op deze manier kan zo’n 85% van de warmte die door servers worden opgewekt worden hergebruikt. Normaal gesproken is juist extra energie nodig om de servers te koelen.

Meer datacenters willen warmte gratis weggeven

Nederland telt vele datacenters, onder andere van zoekmachine Google. Die worden nu vrijwel allemaal gekoeld door koude lucht langs de servers te blazen. Die lucht warmt moeiteloos op naar zo’n 30 graden. Datacenters hebben al vaker aangegeven dat deze warme lucht gratis beschikbaar is. Maar het transport stuit in veel gevallen op bezwaren. Daarom wordt er, op enkele kleine projecten na, nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat moet veranderen, en daar is dit initiatief van Leafclouds een goed voorbeeld van. Hun manier om restwarmte van datacenters te gebruiken voor verwarming wordt binnenkort in een eerste flatgebouw toegepast.

Bron: Het Financieele Dagblad