Particuliere beleggers doen hun vastgoed van de hand vanwege huurmaatregelen

28 maart 2023

Minister De Jonge van Volkshuisvesting wil de huren van meer woningen in Nederland reguleren. Niet alleen sociale huurwoningen, maar ook huizen in het middensegment vallen straks onder het puntensysteem. Dit betekent dat de huur voor veel woningen omlaag moet. Deze huizen zijn deels in bezit van particuliere verhuurders. Zij vrezen derving van inkomsten en zetten daarom hun vastgoed te koop. Hierdoor dreigt het aanbod aan woningen in het middensegment sterk te verminderen. De Vereniging van Verhuurmakelaars schat dat 50% van de huurwoningen in Amsterdam die eigendom zijn van particulieren wordt verkocht zodra de huurder vertrekt.

Niet meer rendabel

Particuliere verhuurders vrezen straks niets meer te verdienen aan het verhuren van hun panden. Daarom worden deze woningen massaal te koop aangeboden als een huurder vertrekt. Een verhuurder met 300 panden geeft aan er inmiddels al 30 te hebben verkocht. Het rendement is nul, zo luidt de conclusie. Dan is verkoop de enige optie die overblijft.

Makelaars zien stijgende verkoop

Een makelaar in Amsterdam geeft aan at hij jaarlijks zo’n 100 woningen verkoopt. Hij schat in dat daar voor 2023 minstens 50 huizen bij komen die uit de verhuur afkomstig zijn. Minister De Jonge van Volkshuisvesting wil de huren voor woningen met een middenhuur aan banden leggen. Het gaat om huizen met een huur tussen 800 en 1100 euro. De maatregel betekent dat de huur voor zo’n 150.000 woningen omlaag moet. Daar komt bij dat verschillende belastingmaatregelen particuliere beleggers nog meer inkomsten laat verliezen.

Particuliere beleggers doen hun vastgoed van de hand vanwege huurmaatregelen

Stijgende verkopen

Particuliere verhuurders gaven al eerder aan hun woningen te verkopen gezien de opgelegde maatregelen en de nog komende kabinetsplannen. Dit wordt nu langzaam zichtbaar op de woningmarkt. Huizen worden meestal alleen te koop gezet als de huurder vertrekt. Een lege woning levert namelijk meer op dan een huis dat nog bewoond wordt. Ook hebben huurders huurbescherming. Een huiseigenaar kan ze niet zomaar op straat zetten. Vooral kleine beleggers besluiten om hun huizen van de hand te doen zodra dat kan. Dit zijn beleggers met minder dan 5 panden die worden verhuurd.

Vaak verkoop aan bewoners

Veel particulier verhuurde woningen worden verkocht aan de huidige huurder. Die wil liever niet verkassen en als het financieel mogelijk is dan is koop natuurlijk een goede optie. Maar er zijn ook particuliere verhuurders met een grotere portefeuille. Die bezitten bijvoorbeeld complete woonblokken. Die worden vaak te koop aangeboden aan woningcorporaties. Als een corporatie de woningen koopt dan blijven deze uiteraard beschikbaar voor verhuur. Het Kadaster ziet ook dat er minder woningen voor de verhuur worden verkocht sinds de plannen van het kabinet op tafel liggen. Minister De Jonge zegt zich geen zorgen te maken over de nu gaande ontwikkeling. Het gaat volgens hem om woningen die in het verleden werden ‘weggekaapt’ voor de neus van de veel genoemde doelgroep van agenten, leraren en verpleegkundigen. Hij ziet de verkoop die nu op gang komt als een correctie.

Bron: Het Financieele Dagblad