Overheid en banken houden vakantieparken in Nederland nauwlettend in de gaten

13 december 2022

Vakantieparken in Nederland mogen zich verheugen in extra belangstelling van de overheid en ook van banken. Dit heeft alles te maken met witwassen. Niet alleen bewoners kunnen zich hier schuldig aan maken, maar ook de exploitanten. Die lijken steeds weer de grenzen op te zoeken als het om de regelgeving gaat. Feit is dat het zeer lucratief is om een vervallen camping een make-over te geven.

Toevluchtsoord voor criminelen

Wonen op een vakantiepark is in trek bij criminelen. Zo werd de beruchte Toon R. in 2020 in de boeien geslagen op een park bij Ede. Bij de inval in zijn vakantiewoning vond de politie flinke hoeveelheden amfetamine en crystal meth plus een doorgeladen Beretta. Een jaar later trof de politie op dit Toppark tientallen arbeidsmigranten aan die onder niet al te beste omstandigheden woonden en werkten in Nederland. Daarnaast konden ook verschillende kleine criminelen worden opgepakt. Bospark Ede is helaas geen uitzondering. Meer vakantieparken zijn een broedplaats voor uitbuiting en criminaliteit.

Aandacht van de Belastingdienst

Topparken, dat zijn oorsprong heeft in Overijssel en Gelderland, kan zich al langere tijd verheugen in extra belangstelling van de Belastingdienst. Ook de vakantieparken van Europarcs zijn van dezelfde eigenaren. Uit onderzoek van onder andere de Telegraaf blijkt dat kopers een vakantiewoning contant kunnen betalen. Een ideale bron voor witwassen dus. Beide bedrijven bankieren bij de Rabobank. Deze bank doet onderzoek naar de handel en wandel. Tot dat onderzoek is afgerond kunnen Europarcs en Topparken slechts gedeeltelijk gebruikmaken van de diensten van de bank.

Overheid en banken houden vakantieparken in Nederland nauwlettend in de gaten

‘Geen idee wie er op onze parken verblijft’

Oprichter van Topparken Janus Bergervoet is op de hoogte van de verdenkingen. Maar hij voelt zich niet verantwoordelijk. Via zijn parken worden zo’n 4.000 vakantiewoningen verhuurd. ‘Ik screen mijn gasten niet’, zo verklaart hij desgevraagd aan NRC, ‘ik heb dus geen idee of het om criminelen gaat’. Natuurlijk proberen de parkbeheerders ‘randfiguren’ te weren, aldus Bergervoet. Maar hij en zijn team zijn vooral bezig met het opknappen van vervallen campings en vakantieparken om ze op die manier weer rendabel te maken.

Mobiele woningen

Topparken en Europarcs omzeilt handig regels voor bestemmingsplannen en de bouw van vakantiehuizen. De ‘luxe woonunits’ die worden neergezet zijn voorzien van wielen. Daarom zijn het officieel stacaravans. Zodra een mobiele woning op zijn plaats staat worden de wielen gedemonteerd en wordt de ‘caravan’ ingegraven. Keurig volgens de regels, maar het roept uiteraard wel vraagtekens op. Ook woonminister Hugo de Jonge kreeg er al tientallen Kamervragen over. Europarcs is geen eigendom van Bergervoet, maar in handen van twee van zijn achterneven. Het bedrijf is shirtsponsor van voetbalclub Feyenoord. Europarcs is inmiddels groter dan Topparken en heeft een jaaromzet van ruim 700 miljoen euro. Met 12.500 vakantiewoningen en een half miljoen gasten per jaar is Europarcs op weg naar de positie van marktleider in Nederland.

Criminele praktijken

Ook al wassen de parkeigenaren hun handen in onschuld, de zaken die ze doen zijn zeer dubieus. NRC deed uitgebreid onderzoek en stuitte op documenten waaruit belastingfraude blijkt, het schenden van bestemmingsplannen, illegale tewerkstelling en witwaspraktijken. Ook persoonlijk zijn de familieleden van Janus Bergervoet niet onbesproken. Twee directieleden werden recent veroordeeld voor een steekpartij met dodelijke afloop en voor verkrachting.

Selfmade ondernemer

Janus Bergervoet is een echte self made ondernemer. Hij begon in het caravanbedrijf van zijn vader, samen met zijn broer Jan. Halverwege de jaren 80 kochten ze hun eerste camping. De broers bedachten dat ze meer geld konden verdienen door stacaravans inclusief standplaats te verkopen. Twee neven, Hoevert en Wim Vos sluiten zich bij de broers Bergervoet aan. Ze kopen in rap tempo campings op in Nederland. Die worden aangepast aan de eisen van de ‘nieuwe kampeerder’. Die verlangt meer luxe die de oorspronkelijke campingeigenaren niet konden bieden. Een zwembad op het park, faciliteiten voor de kinderen, een eigen toilet bij de caravan. De overheid helpt een handje mee. Vanaf 1995 hoeven campings in de wintermaanden niet meer te sluiten. Ook vervalt de huurbescherming voor langkampeerders. Mensen die al jaren met hun (sta)caravan op een camping stonden kunnen zonder al e veel moeite binnen een paar maanden tot vertrek worden gedwongen. Moederbedrijf Continental Rekreatie doet goede zaken. Nog geen 20 jaar na de start zijn er belangen in tientallen campings in heel Nederland.

Onderzoek door de FIOD

Inmiddels lijkt ook de FIOD geïnteresseerd in de handel en wandel van Bergervoet en zijn familie. Eerdere pogingen om wanpraktijken aan de kaak te stellen strandden omdat er niet werd doorgepakt. Maar steeds meer gemeenten zijn argwanend en gebruiken de wet Bibop om te proberen de praktijken met vakantieparken aan de kaak te stellen. Bergervoet is zich nog steeds van geen kwaad bewust. Hij geeft aan werkelijk niet te begrijpen waarom hij onder vuur ligt. Een groot deel van de parken is inmiddels voor vele miljoenen verkocht aan verschillende investeringsmaatschappijen. Ook die zijn niet allemaal van onbesproken gedrag. Toch lijkt het er steeds meer op dat zowel Topparken als Europarcs zich zorgen moeten gaan maken over hun toekomst.

Bron: NRC