Onderverhuur ondermijnt de woningmarkt van Amsterdam

1 maart 2019

In Amsterdam zijn zo’n 186.000 sociale huurwoningen. Maar liefst 10 tot 20% daarvan wordt illegaal onderverhuurd. Het gevolg daarvan is dat jaarlijks slechts een schamele 3% van deze huurwoningen beschikbaar komt voor een nieuwe huurder. Wie zich in Amsterdam inschrijft voor een sociale huurwoning moet rekening houden met een wachttijd van zo’n 14 jaar.

Onderzoek door Decisive Facts levert het bewijs

Onderzoeksbureau Decisive Facts analyseerde een grote hoeveelheid data om tot deze conclusie te komen. Grote woningcorporaties zoals Stadsgenoot, Rochdale en Ymere bevestigen dat het klopt. Vele duizenden woningen worden in de hoofdstad niet vrijgegeven als de huurder vertrekt maar illegaal onderverhuurd, vaak voor schokkend hoge prijzen.

Opsporen van deze fraude is lastig, want de aangescherpte privacyregels in de AVG maken het bijna onmogelijk om aan informatie te komen. Overheidsinstellingen verstrekken de benodigde info niet omdat dit volgens deze nieuwe wet niet mag. De gemeente Amsterdam zegt in een reactie wel meer aandacht te willen gaan besteden aan illegale onderverhuur, maar dan vooral met behulp van zogenaamd ‘datagestuurd handhaven’.

Onderverhuur ondermijnt de woningmarkt van Amsterdam

De bestrijding van overlast door Airbnb

Gemeentelijke handhavers zijn nu vooral druk doende met de bestrijding van overlast door Airbnb. Veel huiseigenaren in Amsterdam hebben ontdekt hoe lucratief het is om hun huis te verhuren aan toeristen en andere bezoekers van de hoofdstad. Overlast die door deze verhuur wordt veroorzaakt zorgt voor veel klachten en daarop handhaven heeft dan ook de hoogste prioriteit, aldus een zegsman van de gemeente.

Bron: NRC Next