Nieuwe innovatie verwarmt huizen met drinkwater
19 februari 2019
Steeds meer huizen gaan in de toekomst ‘van het gas af’. Dat betekent dat er naar alternatieven moet worden gezocht om de woning te verwarmen. In Diemen, onder de rook van Amsterdam, is een nieuwbouwwijk gerealiseerd waar de huizen worden verwarmd met drinkwater in combinatie met vloerverwarming. De nieuwe bewoners zijn enthousiast over dit systeem.
Aquathermie
De techniek waarbij warmte wordt gewonnen uit water wordt Aquathermie genoemd. De warmte kan worden gewonnen uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De Nederlandse regering wil dat alle 6 miljoen Nederlandse woningen vanaf 2050 voor de verwarming van alternatieven voor aardgas gebruik maken. Maar dat is geen eenvoudige opgave. Sommige opties zoals elektrisch verwarmen zijn zeer kostbaar. Aquathermie wordt nu als mogelijkheid onderzocht. De eerste resultaten zijn hoopgevend, maar het is de vraag of deze mogelijkheid voor alle woningen realiseerbaar blijkt in de toekomst.
Technisch hoogstandje
Stefan Mol is energieconsulent bij Waternet, het Amsterdamse drinkwaterbedrijf. Hij legt uit hoe het systeem van aquathermie werkt. “In de zomer wordt het drinkwater door de hogere buitentemperatuur opgewarmd. Die warmte willen we kwijt, want drinkwater mag niet te warm worden. Door toepassing van nieuwe technieken wordt de warmte in e bodem opgeslagen. In de winter wordt deze warmte gebruikt om de woningen in de nieuwe wijk in Diemen te verwarmen”. Door het water af te koelen voordat het de drinkwaterleidingen in gaat wordt bovendien de kans op een legionellabesmetting verkleind. Deze manier van verwarming is het meest rendabel in dichtbevolkte gebieden met voldoende water in de buurt. Denk aan steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De Nederlandse bodem leent zich bij uitstek voor het opslaan van warmte. Door de bodemsamenstelling gaat er maar weinig warmte verloren.
Er zijn ook nadelen
Zoals alle methodes heeft ook aquathermie nadelen. Aquathermie staat nooit op zichzelf. Er is altijd aanvullende verwarming van het water nodig om een huis goed te kunnen verwarmen. Dit gebeurt meestal met elektriciteit. Die moet dan wel weer duurzaam worden opgewekt om optimaal te voldoen aan milieudoelstellingen. Het water moet namelijk van zichzelf tussen de 40 en 70 graden zijn om voldoende warmte af te geven. De bewoners van de wijk in Diemen betalen een jaarlijkse bijdrage voor de huur van de warmtepomp en het onderhoud van het netwerk. Daarnaast betalen ze ook voor het stroomverbruik, waarbij ze overigens net als iedereen vrij zijn om een energieleverancier te kiezen.
Geschikt voor nieuwbouwwoningen
Aquathermie kan zo’n 40% van de verwarming van een woning voor zijn rekening nemen. Dan moet dat huis wel goed geïsoleerd zijn. Dubbel glas, vloer-, muur- en dakisolatie zijn essentieel. Vloerverwarming werkt het beste als je van aquathermie gebruik maakt. Nieuwe huizen worden doorgaans goed geïsoleerd opgeleverd en zijn dus het meest geschikt voor deze techniek. In de toekomst zullen zeker meer projecten worden ontwikkeld om met behulp van aquathermie woningen te verwarmen.
Bron: FD