Nederland zou warmer moeten lopen voor biobased bouwen
14 juli 2020
Biobased bouwen heeft al een hele poos geleden zijn intrede gedaan. Maar er wordt nog steeds niet massaal toegepast. Als er in Nederland wordt gebouwd dan gebeurt dat in verreweg de meeste gevallen met traditionele en dus vervuilende materialen. Waarom de nieuwe manier van bouwen niet van de grond komt, vroeg het VPRO programma Tegenlicht aan een aantal belangrijke spelers in de markt.
Bouwen met hout, vlas, stro en hennep hoeft niet duurder te zijn
Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een huis te bouwen zonder beton en bakstenen. Maar niets is minder waar. Experimenten wereldwijd hebben aangetoond dat het heel goed mogelijk is om een compleet huis te bouwen van hout, hennep, stro of vlas of een combinatie van deze materialen.
Export van hennep naar Duitsland en Denemarken
Volgens Albert Dun, teler van hennep in het Groningse Oude Pekela, heeft Nederland wat in te halen als het gaat om biobased bouwen. Hij exporteert zijn producten zoals kalkhennep al vele jaren naar zowel Duitsland als Denemarken, waar al volop met dit materiaal wordt gebouwd. Volgens Dun gaat het mis omdat zowel bouwers als architecten het materiaal niet kennen en zich er daarom maar liever niet aan wagen. Daar moet heel snel verandering in komen, vindt Albert Dun, er zijn wereldwijd genoeg voorbeelden om te laten zien dat bouwen met hennep heel goed mogelijk is.
Opdrachtgevers moeten overstag gaan voor biobased bouwen
Architect Daan Bruggink bouwt al vele jaren met biologische materialen. Zijn architectenbureau bouwde een school en verschillende particuliere woningen met biobased materialen. Volgens hem zijn vooral de opdrachtgevers huiverig om zich in te laten met biobased bouwen. Volgens Bruggink ligt er een duidelijke taak voor de overheid. Als er vanuit het Rijk eisen worden gesteld aan bouwen, bijvoorbeeld in het kader van de energietransitie, dan komt er wellicht beweging in de markt.
Volgens de bouwers ligt de bal bij de opdrachtgevers
Volgens Folkert Linnemans van Bouwgroep Dijkstra Draisma ligt het initiatief om biobased te gaan bouwen bij de opdrachtgevers. Als er geen opdracht komt kunnen de architecten en bouwers immers niet aan de slag. Goede samenwerking in de keten is daarbij essentieel. Linnemans pleit ervoor om de materialen te leren kennen. Stel het materiaal bloot aan extreme weersomstandigheden en test of het materiaal bestand is tegen wind en ander extreem weer. Als het materiaal meer bekend is zal dat er zeker toe leiden dat het wantrouwen minder wordt.
Bron: VPRO Tegenlicht