Waar moet je op letten als je besluit je koophuis te verhuren?

15 augustus 2019

Het komt steeds vaker voor dat een particuliere huiseigenaar besluit om zijn huis te gaan verhuren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Samenwonen, en je eigen huis nog willen aanhouden voor als dat toch niet zo goed bevalt, of een huis dat op een locatie ligt die niet goed verkoopt maar wel goed verhuurt. Maar er zitten wel degelijk haken en ogen aan het verhuren van je woning. Met deze tips wordt je rol als huurbaas geen nachtmerrie.

Let op bij de aangifte inkomstenbelasting

Een woning die je verhuurt omdat je er zelf niet in woont komt in box 1 als je aannemelijk kunt maken dat de verhuur tijdelijk is. Als een woning permanent verhuurd wordt, komt de waarde in box 3 en betaal je hierover vermogensrendementsbelasting. Het is alleen niet altijd duidelijk wat de Belastingdienst verstaat onder tijdelijk verhuren. Dit maakt het soms lastig om je aangifte goed in te vullen en een naheffing en boete te voorkomen.

Waar moet je op letten als je besluit je koophuis te verhuren

Uitbesteden of zelf verhuren?

Als je besluit je woning te gaan verhuren dan kun je dit uitbesteden aan een makelaar. Daar betaal je natuurlijk wel voor en ook draai je op voor doorgaans hogere kosten voor herstel en onderhoud. Je kunt ook je woning zelf verhuren. Misschien heb je iemand binnen je netwerk die het huis wil huren. Je kunt het ook te huur aanbieden via sociale media zoals LinkedIn of Facebook.

Zorg voor een waterdicht huurcontract

Huurders zijn doorgaans goed beschermd. Als iemand twee jaar of langer in een huis woont kun je die persoon er niet zomaar uit zetten omdat je het huis aan een nichtje of goede vriend wilt verhuren. Zorg dus voor een goed en waterdicht huurcontract. Vraag bij voorkeur ook een hoge borg, dat zorgt ervoor dat huurders minder snel geneigd zijn om het huis in ravage achter te willen laten als ze vertrekken. Als er nog 1900 euro borg open staat willen mensen die doorgaans wel terug. Let ook op of je een appartement wel mag verhuren volgens de regels in de splitsingsakte. Daarnaast mag je een huis waar nog een hypotheekschuld op rust niet altijd verhuren, vraag hiervoor altijd toestemming aan de bank.

Bron: NRC Next