De metamorfose van de Amsterdamse Zuidas

22 december 2020

De kantoren aan de Zuidas in Amsterdam zijn al jaren een begrip. Toch is er de laatste tijd iets aan het veranderen. Met name het soort bedrijven dat zich vestigt in de bekendste zakenbuurt van Nederland verschilt sterk van enkele tientallen jaren geleden. Was het voorheen vooral het domein van grote bekende banken, nu vestigen vooral techbedrijven zich er. En die hebben andere eisen. Het moet groener en er is ruimte voor meer diversiteit.

Een einde aan de kantoorkathedralen

De kantoren aan de Zuidas in Amsterdam staan symbool voor status en ego. Vooral grote banken streken er neer en ze lieten kolossale panden bouwen die in hoogte met elkaar wedijverden. De gemeente Amsterdam faciliteerde dit maar wat graag, want het verhoogde immers de status van de Zuidas. Maar de tijden lijken definitief te veranderen. Een belangrijke aanwijzing daarvoor is het aangekondigde vertrek van ABN Amro, dat ook zo’n pand bewoont. De veranderingen waren al langer gaande, maar lijken nu in een stroomversnelling te komen.

De metamorfose van de Amsterdamse Zuidas

Nieuwe duurzame kantoren verrijzen aan de Zuidas

Het vertrek van banken en beleggingsfondsen maakt ruimte voor nieuwe bedrijven. Vooral de techsector lijkt interesse te hebben. Maar niet in de prestigieuze panden met glas en marmer van de banken. Zij willen zich vestigen in gebouwen die zo duurzaam mogelijk zijn gebouwd. Met materialen die komen van recycling en met een groendak om ene bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. En uiteraard met duurzame energievoorziening.

Kleine bedrijven veroveren de Zuidas

Dat banken en pensioenbeleggers vertrekken betekent nog niet dat hun panden worden gesloopt. Maar de kantoren aan de Zuidas in Amsterdam krijgen wel andere bewoners. Het pand van ABN Amro wordt de komende jaren nog deels terug gehuurd door de bank, maar omdat een groot deel van het personeel naar een andere locatie vertrekt en de bank zijn internationale ambities fors terugschroeft, is er veel minder kantoorruimte nodig. Nieuwe huurders zullen divers zijn, omdat er maar weinig bedrijven bestaan die vandaag de dag  50.000 m2 aan kantoorruimte nodig hebben. Bedrijven als Uber en het Zuid-Afrikaanse techbedrijf Naspers.

Amsterdam wil de Zuidas meer levendig maken

De gemeente Amsterdam heeft grote plannen met de Zuidas. Er moet meer ruimte komen voor woningen, winkels en horeca. Die metamorfose is inmiddels in gang gezet, maar het gaat nog niet erg hard. Voor elke m2 woonoppervlak is er nog steeds 3 m2 kantoorruimte. Er moeten de komende jaren zo’n 7.000 woningen worden gebouwd, en niet alleen voor de vermogende inwoners. Voorzieningen als de Amsterdamse Bibliotheek, die recent een plaats kreeg in dit stadsdeel, dragen hier ook aan bij. Architect Roberto Meyer ontwierp een nieuw pand voor de Zuidas, de Puls. Dit gebouw krijgt een heus bos op het dak. Dit is wat bedrijven vandaag de dag willen, licht hij toe. Duurzaamheid is belangrijk en een bijdrage leveren aan een beter milieu past daar uitstekend bij. De kantoren aan de Zuidas in Amsterdam zullen ook in de  toekomst zeker populair blijven. De ideale ligging, vlakbij de A10 en Schiphol leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Maar dat de As er in de toekomst anders uit gaat zien staat vast.

Bron: Het Financieele Dagblad