De markt voor handel in winkel- en kantoorpanden stort in

17 april 2023

Niet alleen het aantal verkochte woningen in Nederland daalt. Er is ook veel minder handel in zakelijk vastgoed zoals kantoren en winkels. De markt is vrijwel stilgevallen. Dit blijkt uit cijfers. Volgens vastgoedadviseur CBRE constateert dat in het eerste kwartaal slechts 1,4 miljard euro in zakelijk vastgoed werd gestoken. Dat is het laagste bedrag sinds 2015. Een jaar eerder was dat nog 3,7 miljard. De daling in het aantal transacties bedraagt maar liefst 60%.

Gestegen financieringskosten

Beleggers maken pas op de plaats vanwege de fors gestegen financieringskosten. Door de hogere rente kan er minder vastgoed worden aangekocht en dalen de prijzen. Er is minder interesse voor de aankoop van commercieel vastgoed zoals kantoren, winkels en distributiehallen. Als gevolg van de stagnerende handel in zakelijk vastgoed dalen de prijzen. Taxaties komen soms wel 30% lager uit dan in 2022. De situatie op de zakelijke vastgoedmarkt wordt al vergeleken met die tijdens de kredietcrisis van 2008. Daardoor werden verkopen soms ook al afgeblazen. Eigenaren haalden panden van de markt omdat de te verwachten opbrengst tegenviel.

De markt voor handel in winkel- en kantoorpanden stort in

Minder investeringen in woningen

Niet alleen de handel in zakelijk vastgoed stagneert. Ook wordt er door buitenlandse investeerders minder geld gestoken in nieuwbouw van woningen in Nederland. Dit heeft volgens CBRE te maken met de voorgenomen regulering van de huurprijzen in een deel van de vrije sector. Beleggers vrezen voor onvoldoende rendement. Dit leidde tot een daling van de investeringen tot 8%. Voordat minister Hugo de Jonge zijn plannen voor de huurmarkt bekend maakte ging het om gemiddeld 30%. Wellicht dat de zakelijke vastgoedmarkt in het tweede kwartaal wat opleeft. Dit is te danken aan meer stabiliteit op de kapitaalmarkt, aldus CBRE.

Bron: Het Financieele Dagblad