De malaise in de verhuur van winkelpanden houdt aan

12 augustus 2019

Vastgoedbeleggers hebben steeds meer last van de malaise in de verhuur van winkelpanden. De belangrijkste oorzaak laat zich raden: Steeds meer mensen doen hun aankopen via het internet en laten de fysieke winkels links liggen. Zelfs bekende winkelstraten zoals de Kalverstraat in Amsterdam hebben te kampen met dalende vastgoedprijzen voor winkelpanden. Financieel analisten verwachten dat de waardedaling nog verder zal doorzetten. Eerst trof de daling in de prijzen voor verhuur van winkelpanden alleen binnensteden in kleinere plaatsen, maar nu zijn ook de van oudsher bekende winkelstraten aan de beurt, omdat ook daar het winkelend publiek het laat afweten.

Waardedaling laat forse verliezen zien bij beleggers

Vastned, een bekende belegger in Nederland, presenteerde zijn halfjaarcijfers van 2019. Daaruit bleek dat de verhuur van winkelpanden fors minder had opgeleverd. De waarde van de portefeuille van Vastned daalde met 2,9 miljard euro. Analist Jaap Kuin van ING verwacht dat aan het einde van 2019 nog veel grotere afwaarderingen moeten worden genoteerd. Hij verwacht ook dat de daling in het volgende jaar verder zal doorzetten. Vooral de waarde van panden op zogenaamde A-locaties zal sterker dalen omdat de prijs voor deze winkelpanden nu nog fors hoger ligt dan op minder gewilde plekken. Hij verwacht dat de prijzen meer naar elkaar toe gaan trekken omdat een forse huurprijs door geen enkele uitbater nog kan worden opgebracht.

De malaise in de verhuur van winkelpanden houdt aan

Veranderend bestedingspatroon

Het is niet alleen zo dat mensen vandaag de dag steeds meer online winkelen. Bij jongeren valt bijvoorbeeld te zien dat ze hun geld liever aan andere dingen uitgeven dan enkele jaren geleden. Onderzoeksbureau Locatus concludeert dat jongeren liever geld uitgeven aan reizen dan aan kleding. Om de verhuur van winkelpanden toch nog enigszins op gang te houden kiezen beleggers er nu steeds vaker voor om de huur te verlagen, terwijl voorheen liever werd gekozen voor leegstand omdat dit de afschrijving drukte. Voorbeelden hiervan zijn het centrum van Den Bosch en ook in de Kalverstraat in Amsterdam kan een pand soms voor minder dan voorheen worden gehuurd.

Krijgen we in Nederland ook een ‘retail storm’?

In het Verenigd Koninkrijk is een trend te zien van fors dalende waarde van winkelpanden. Toonaangevend winkelbelegger Intu Properties verloor begin 2019 meer dan een kwart van zijn waarde. Volgens deskundigen is dit ook in Nederland het geval, alleen worden panden hier op een andere manier gewaardeerd waardoor een verlies minder snel in de cijfers terug te vinden is. Taxaties gebeuren in Nederland vaker op basis van historische cijfers waardoor de waarde vaak eigenlijk niet realistisch is. Hoe dan ook is de malaise in de verhuur van winkelpanden nog lang niet in zicht.

Bron: Het Financieele Dagblad