Lichte daling woningprijzen in Nederland door oorlog in Oekraïne

25 april 2022

Een ‘briesje op de oververhitte woningmarkt’ zo noemt NVM de lichte prijsdaling van koopwoningen waarvan in het eerste kwartaal 2022 sprake was. De verkoopprijs van een huis bedraagt anno maart 2022 gemiddeld € 428.000. Voor een nieuwbouwwoning ligt de gemiddelde prijs op € 466.000. Het aantal verkochte woningen daalde flink: in het eerste kwartaal van 2021 werd 19% vaker een woning verkocht dan een jaar later. In de eerste drie maanden van 2022 wisselden zo’n 29.000 huizen van eigenaar.

Nog lang geen kentering op de woningmarkt

Hoewel er wel wat ontwikkelingen zijn als het gaat om prijsdaling van koopwoningen, is er zeker nog geen sprake van een kentering op de woningmarkt. Er staan weliswaar iets meer woningen te koop in het eerste kwartaal van 2022 dan eind 2021, maar kopers hebben nog steeds nauwelijks iets te kiezen en de prijzen blijven onverminderd hoog. Daar komt bij dat de hypotheekrente stijgt, waardoor financiering van de aankoop van een huis duurder wordt. Makelaars bevestigen dat er zeker geen sprake is van een omwenteling, al zijn er wel factoren die de prijzen van woningen drukken. Het vertrouwen in de economie is flink gedaald, mede door de gestegen energieprijzen en daardoor ook de kosten van levensonderhoud. Daardoor worden kopers voorzichtiger met een bod op een huis. Dat leidt al wel tot minder biedingen op een woning en het afzeggen van bezichtigingen.

Lichte daling woningprijzen in Nederland door oorlog in Oekraïne

Nog steeds meer vraag dan aanbod

Dat er geen sprake is van een structurele prijsdaling van woningen komt door de schaarste. Hoewel er misschien wat minder bezichtigingen zijn voor een huis dat te koop staat, zijn het er in de meeste gevallen nog altijd meer dan twintig. En van die twintig kijkers kan er maar 1 het huis kopen. Nog steeds wordt bijna 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, al daalde de overbieding met een procentpunt naar 8%.

Amsterdam als graadmeter

De ontwikkeling van de huizenprijzen in Amsterdam is vaak een graadmeter voor hoe het in de rest van Nederland gaat. Amsterdam loopt vaak voorop. Makelaars in de hoofdstad zien dat het aantal bezichtigingen iets terugloopt en dat er vooral in het segment van boven de 1 miljoen wat kritischer wordt gekeken. Dat de prijzen niet flink dalen heeft alles te maken met de schaarste, zo luidt ook in Amsterdam de verklaring.

Ontwikkelingen zijn onzeker

Of er daadwerkelijk een sterke prijsdaling van woningen komt is lastig te voorspellen, zo zeggen ook de economen van de Rabobank tegen NRC. De oorlog in Oekraïne heeft op zich niet zo veel invloed op de huizenprijzen. Maar als er een diepe recessie komt, of als de gasprijzen nog veel harder stijgen en daardoor de inflatie nog hoger wordt, dan kan het gebeuren dat de huizenprijzen sterker gaan dalen omdat mensen simpelweg de hogere prijzen niet meer kunnen of willen betalen. Al voordat Rusland Oekraïne binnenviel voorspelden deskundigen ‘enige afkoeling’ op de woningmarkt vanwege de stijgende rente. Maar omdat er nog altijd een groot tekort aan huizen is, zullen deze zeker niet spectaculair in prijs gaan dalen. De situatie blijft dus voor starters en mensen met een middeninkomen erg ongunstig.

Bron: NRC