De ‘Lego-bouwdoos’ die de uitstoot van BAM fors moet verminderen

16 april 2024

BAM wil koploper worden in duurzaamheid en CO2-uitstoot halveren in 2030.

In aanloop naar nieuwe regels die bedrijven verplichten om hun vervuiling openbaar te maken, heeft BAM zijn CO2-uitstoot berekend. De uitkomst was schrikbarend: de totale uitstoot van het bouwbedrijf is enorm. Om die uitstoot te verminderen, zet BAM nu in op grootschalige houtbouw.

Houtbouw als oplossing

In Oudkarspel werkt BAM aan een fabriek waar prefab houten huizen worden gemaakt. De productielijn is bijna klaar en vanaf september moet er elke dag een nieuw huis van de band rollen. De huizen worden opgebouwd uit grote houten balken, waar alle kozijnen, deuren en panelen al in zijn geklikt. Dit “Lego-concept” zorgt voor veel minder afval en CO2-uitstoot dan traditionele betonbouw.

Scope 3-uitstoot: de grote onbekende

BAM berekende al eerder de directe CO2-uitstoot (scope 1 en 2) van het bedrijf. De indirecte uitstoot (scope 3), die veel groter bleek te zijn, was een wake-upcall. Deze scope 3 omvat alle uitstoot die niet direct door BAM zelf wordt veroorzaakt, maar wel gerelateerd is aan de activiteiten van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot van de productie van materialen die BAM gebruikt, en de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens de bewoning van de huizen die BAM bouwt.

De grootste vervuilers

De grootste veroorzakers van de CO2-uitstoot van BAM zijn de inkoop van goederen en diensten, met name beton en staal, en het energieverbruik van de woningen die het bedrijf bouwt. BAM benadrukt dat het belangrijk is om context mee te nemen bij het interpreteren van CO2-cijfers. Zo kan de CO2-uitstoot per miljoen euro omzet dalen door inflatie, terwijl de werkelijke uitstoot toeneemt.

Duurzame ambities

BAM wil in 2030 de helft minder CO2 uitstoten dan in 2019. Om dit doel te bereiken, zet het bedrijf onder andere in op:

  • Verder uitbreiden van houtbouw: BAM wil in de toekomst al haar woningen van hout bouwen.
  • Circulaire economie: BAM wil materialen hergebruiken en afvalstromen verkleinen.
  • Innovatie: BAM investeert in nieuwe technologieën om de CO2-uitstoot te verminderen.

Nadelen van de bouwsector

De bouwsector is een grote vervuiler. Naast de CO2-uitstoot, is er ook veel afval en worden er veel grondstoffen gebruikt. BAM erkent deze problemen en wil een voortrekkersrol spelen in het verduurzamen van de sector.

Toekomstperspectief

De fabriek in Oudkarspel is een belangrijke stap in de ambitie van BAM om een duurzamer bedrijf te worden. De “Lego-huizen” van BAM zijn een concreet voorbeeld van hoe de bouwsector kan verduurzamen. De weg naar een CO2-neutrale bouwsector is lang, maar BAM is vastberaden om die weg te bewandelen.

Bron: nrc.nl