Kerken in trek bij vastgoedinvesteerders

16 januari 2023

Van de ruim 7.000 kerken en gebedshuizen in Nederland komen er steeds meer leeg te staan. De ontkerkelijking is een feit. Uit jaarlijkse cijfers blijkt dat het aantal gelovigen blijft dalen. Inmiddels zijn zo’n 1.800 kerken verkocht aan vastgoedbeleggers. Ze hebben geen taak meer als kerk maar zijn omgebouwd. Sommige werden een restaurant, andere een zorginstelling.

Herbestemming van gebouwen

Niet alleen kerken vallen ten prooi aan herbestemming. Hetzelfde gebeurt met overbodig geworden bankgebouwen, kantoren en winkels. Online diensten hebben veel van dit soort gebouwen overbodig gemaakt. Ze worden opgekocht door vastgoedbeleggers en vervolgens omgebouwd tot woningen, horeca of een combinatie van bedrijven en wonen. Kerken zijn natuurlijk een geval apart. Ze zijn vaak gezichtsbepalend voor de omgeving. Voor een kerk worden dan ook verschillende bedragen betaald. De ene kerk koop je voor nog geen 2 ton, de andere moet 3 miljoen opbrengen. Uit onderzoek blijkt dat de vierkante meter prijs voor een kerk gemiddeld 1.000 euro bedraagt.

Kerken in trek bij vastgoedinvesteerders

Kerken zijn een koopje

Kijkend naar de gemiddelde vierkante meter prijs is een kerk een koopje. Voor een woning betaal je al snel 4.000 euro per vierkante meter. In Amsterdam zelfs gemiddeld 7.500. Ook nu de huizenprijzen dalen blijven de prijzen voor kerkgebouwen daar fors bij achter. Ook winkels en kantoren zijn met een gemiddelde prijs van € 3.000,- per vierkante meter flink duurder dan een kerk. Zelfs een logistieke hal kost meer, zij het dat de gemiddelde prijs maar zo’n 100 euro hoger ligt dan die van een kerk.

Addertje onder het gras

Een addertje onder het gras, of zelfs een flinke adder, zijn de stookkosten. Kerkgebouwen staan er om bekend dat ze nauwelijks warm te stoken zijn. Zelfs vóór de energiecrisis was het in kerken vaak al zo koud dat kerkgangers hun jas meestal aan hielden. Nu de stookkosten fors zijn gestegen wordt dat er niet beter op. Er zijn zelfs kerken die om die reden het aantal diensten beperken. Als je van plan bent om een kerk te kopen om er ‘iets leuks’ van te maken, is dat wel iets om rekening mee te houden.

Bron: Het Financieele Dagblad