De kanteling op de Nederlandse woningmarkt is een feit

2 januari 2023

Het is overduidelijk dat de huizenmarkt in Nederland een kantelpunt heeft bereikt. Dit heeft zowel positieve als negatieve effecten. Soms worden nieuwbouwprojecten afgeblazen omdat potentiële kopers de vraagprijs niet kunnen opbrengen. De stijgende rente heeft de stijging van de huizenprijzen definitief een halt toegeroepen.  Het Financieele Dagblad zet de cijfers op een rij.

Dalende huizenprijzen

De huizenprijzen dalen in het derde kwartaal van 2022. Dat is voor het eerst sinds 2013. De gemiddelde prijs voor een koophuis ligt al zo’n 18.000 euro lager dan de piek van bijna 450.000 euro.

Huurprijzen stijgen minder snel

Wie buiten de Randstad en een enkele grote stad buiten deze regio een huurhuis zoekt is minder duur uit. De huizenprijzen stijgen minder hard dan voorheen. In Amsterdam en andere grote steden is die trend er nog niet. Een huurhuis in de hoofdstad stegen de huren met gemiddeld 10% in het 3e kwartaal van 2022. De dip tijdens de coronapandemie lijkt overwonnen.

De kanteling op de Nederlandse woningmarkt is een feit

Forse rentestijging

De hypotheekrente stijgt sinds het derde kwartaal van 2021 hard. De rente voor een vaste periode ligt boven de 5% en is daarmee verdrievoudigd. De harde groei lijkt wat af te remmen, in de laatste maanden van 2022 daalde de rente, zij het zeer licht. Huizenkopers kiezen daarom weer vaker voor een korte looptijd van de hypotheekrente. Dit is overigens niet spectaculair goedkoper, de verschillen tussen 10 en 20 jaar vast zijn gering.

Starters op de woningmarkt

Starters op de woningmarkt hebben het nog steeds erg lastig. Weliswaar stijgen de lonen, maar het inkomen dat nodig is voor een hypotheek stijgt veel harder. De hogere rente is daar vooral debet aan. Gunstig is wel dat van tweeverdieners nu beide inkomens voor 100% mogen meetellen. De maandlasten van mensen die nu een huis kopen stijgen daardoor fors. Zowel huurders als kopers betalen gemiddeld een half bruto maandinkomen aan woonlasten.

Stijgende lasten voor veel huishoudens

Bijna een kwart van de mensen met een koophuis met hypotheek krijgt te maken met hogere lasten. Bij hen loopt de rentevaste periode binnen 5 jaar af. De kans is groot dat de rente tegen die tijd hoger ligt dan het percentage dat zij nu betalen. Het enige goede nieuws van de huidige situatie is dat huizen niet snel ‘onder water’ komen te staan. Zelfs als de huizenprijzen met 20% zouden dalen dan betekent dit voor slechts 8 op de 100 huizenbezitters een probleem. Dit is uiteraard het gevolg van de snel gestegen prijzen sinds 2013. Alleen zij die recent een woning hebben gekocht lopen dit risico.

Bron: Het Financieele Dagblad