Is de periode van dalende huizenprijzen alweer voorbij?

10 juli 2023

Stijging in huizenprijzen na maanden van daling

Na een periode van dalende huizenprijzen in Nederland hebben kopers in het voorjaar de prijzen weer wat opgedreven. Stabilisatie van de hypotheekrente en loonstijgingen hebben geleid tot optimisme bij huizenzoekers, wat resulteerde in een toename van bezichtigingen. Zelfs nieuwbouwhuizen werden weer iets meer verkocht, hoewel de prijzen hiervan nog wel daalden.

Terugkeer van dynamiek op de woningmarkt

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de dynamiek teruggekeerd op de woningmarkt, zoals blijkt uit hun eigen cijfers. Makelaars beleefden een aanzienlijk betere periode van april tot en met juni, met 34.000 huizenverkopen. De mediane huizenprijs steeg met 2,8% ten opzichte van de eerste maanden van het jaar en bedroeg €410.000.

Hoe lang blijft overbieden nog de norm bij de koop van een huis

Toekomstige ontwikkelingen onzeker

Betekent dit dat huizenzoekers die hebben gewacht op verdere prijsdalingen nu te laat zijn? Het is lastig te zeggen. Experts zijn verdeeld over de toekomstige ontwikkelingen. Hoewel de prijzen volgend kwartaal mogelijk weer iets kunnen dalen, verwachten sommige experts dat de markt binnenkort het dal bereikt en weer zal aantrekken. Het woningtekort en de gestegen lonen spelen hierbij een rol. Het is echter nog onzeker of het kantelpunt al is bereikt.

Terugblik op eerdere prijsdalingen

De huidige situatie zou het tweede kantelpunt zijn na de dubbelcijferige prijsstijgingen van de afgelopen jaren, gevolgd door een plotselinge daling in 2022. De huizenprijzen zijn nog steeds bijna 9% lager dan vorig jaar, met een min van 13% in Amsterdam. Onderhandelen over de prijs is nog steeds gebruikelijk, aangezien slechts vier op de tien woningen boven de vraagprijs werden verkocht.

Vertrouwd met hogere rente en hogere lonen

Ondanks de hogere rente hebben huizenzoekers zich aangepast en zijn ze gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Kopers lenen nu tegen rentes tussen de 4,5% en 5%. Bovendien verdienen mensen meer, aangezien de cao-loonstijging in het eerste kwartaal de grootste was in veertig jaar. Dit verbetert de betaalbaarheid van een koopwoning en biedt huizenzoekers meer mogelijkheden.

Toename van verkopen in hogere prijsklassen en beperkt aanbod

Vooral huizen in hogere prijsklassen werden meer verkocht in het tweede kwartaal, met zelfs een verdubbeling van het aantal verkochte miljoenenwoningen ten opzichte van het begin van het jaar. Het aanbod van woningen neemt echter nog steeds beperkt toe, aangezien huiseigenaren twijfelen over een verhuizing. In het tweede kwartaal werden slechts 38.000 woningen te koop gezet, het laagste aantal in tien jaar tijd.

Uitdagingen in de nieuwbouwmarkt

De nieuwbouwmarkt blijft problematisch. Hoewel er een lichte stijging was in verkopen in het tweede kwartaal, waren deze nog steeds 13% lager dan vorig jaar. Projectontwikkelaars hebben het afgelopen kwartaal zelfs de bouw van 1650 huizen stopgezet vanwege de gestegen rente en bouwkosten. Bovendien blijven de prijzen van nieuwbouwwoningen hoog, wat resulteert in een ontbinding van de koopovereenkomst in drie op de tien gevallen. Hoewel de gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal licht is gedaald naar €469.000, blijft het prijsverschil met bestaande woningen aanzienlijk.

Bron: FD.nl