Is er nog hoop voor huizenzoekers in Nederland?

7 juni 2021

Ben je ook zo’n wanhopige huizenzoeker in Nederland? Zo eentje die moedeloos de huizensites online scant op zoek naar dat ene leuke huis. Als je eindelijk iets vindt wat betaalbaar is en aan je wensen voldoet kom je er al snel achter dat nog minstens 100 anderen ook dat idee hadden. Het huis wordt verkocht. Ver boven de vraagprijs. Ver boven het maximale bedrag dat je had kunnen betalen. De huizenmarkt in Nederland is oververhit en daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen. Maar toch zijn er wel lichtpuntjes en dingen die anders zijn dan ze misschien lijken.

De gemiddelde huizenprijs stijgt nog steeds enorm

Het CBS komt iedere maand weer met sombere cijfers: de gemiddelde verkoopprijs van koophuizen in Nederland is weer gestegen met meer dan 10%. Maar die gemiddelde prijs is wel afhankelijk van het soort huizen dat in die periode is verkocht. Waren daar toevallig een aantal kapitale villa’s bij van ruim boven het miljoen dan gaat het gemiddelde natuurlijk harder omhoog dan wanneer er vooral appartementen werden verkocht. Een schrale troost is dat in ons omringende landen de huizen ook duur zijn. En er worden nog steeds woningen verkocht en zeker niet alleen van meer dan 4 ton.

Is er nog hoop voor huizenzoekers in Nederland

Inflatiecorrectie van invloed op huizenprijzen

De huizenzoeker in Nederland moet er rekening mee houden dat huizen, los van de oververhitte markt, ook gewoon meer waard worden in de loop der jaren. Kijken we naar de inflatie sinds de vorige top van de woningmarkt, rond 2007-2008, dan zijn woningen feitelijk niet heel veel duurder dan toen. Rekening houdend met de inflatie ligt de gemiddelde huizenprijs slechts 5% hoger dan in 2007. Daar komt bij dat de rente in die tijd een stuk hoger lag. Een hypotheek kostte zelfs tijdens de crisis nog minstens 5% rente. Als je vandaag een woning koopt ben je minder dan de helft kwijt. Kijkend naar netto woonlasten was een gemiddelde huizenkoper rond 27 zo’n 25% van zijn inkomen kwijt aan de netto hypotheek. Vandaag de dag is dat gemiddeld 14%.

Ook buiten Nederland stegen de prijzen van huizen fors

Huizenzoekers zijn niet alleen in Nederland vaak de wanhoop nabij. Ook in andere Europese landen stegen de prijzen in 2020 met gemiddeld 5%, gecorrigeerd naar de inflatie. In Duitsland ligt de stijging zelfs ruim boven de 8%, net als in de Verenigde Staten. Ondanks de krapte op de Nederlandse woningmarkt wisselen per kwartaal zo’n 66.000 woningen van eigenaar. Het is dus zeker niet onmogelijk om uiteindelijk dat leuke koophuis te vinden wat ook nog eens betaalbaar is. Dat het wat langer duurt en dat de hypotheeklasten hoger zijn dan je had gehoopt blijft een feit. Maar dat was enkele decennia geleden dus niet heel veel anders.

Bron: Het Financieele Dagblad