De invloed van een goede artist impression bij bouwprojecten

21 november 2022

Bij de presentatie van een bouwproject mag een goede artist impression niet ontbreken. De plannen voor een nieuwe woonwijk of een nieuw kantoorpand worden steevast gepresenteerd met veel groen in de directe omgeving. Het is in dit soort impressions ook steevast mooi weer. Stralende zon, strakblauwe lucht. Dat is natuurlijk niet voor niets, daar is over nagedacht. Als een artist impression er gelikt uitziet dan komen financiers makkelijker over de brug. Indien van toepassing is er ook sneller en gemakkelijker maatschappelijk draagvlak te vinden voor een bouwproject.

Groen vaak niet realistisch

Veel architecten ontwerpen graag gebouwen met veel groen. Niet alleen op de grond, maar ook aan de gevels en op het dak. Maar dat is lang niet altijd realistisch. Bomen en planten die niet ‘gewoon’ op de grond staan vragen veel en specifiek onderhoud. Vanwege de locatie is dat werk voor specialisten. Critici hebben bovendien bezwaren tegen het bovenaanzicht dat in een artist impression vaak geboden wordt. Dit is niet wat de omgeving ziet, die zweven immers niet boven een gebouw maar staan er voor. Ontwerpers van artist impressions worden steeds vaker uitgedaagd om een goed beeld te geven. Geen ‘witte, succesvolle mensen’ in de film, maar de mensen die naar verwachting in deze buurt of straat gaan wonen of werken.

De invloed van een goede artist impression bij bouwprojecten

Resultaat lijkt niet op artist impression

Vaak wordt een artist impression ook architectonisch beter voorgedaan dan de werkelijkheid. Een jachthaven voor de deur is toch echt iets anders dan een haven waar binnenschepen liggen. En een gevel met lichte ramen waar je zo door naar binnen kijkt geeft een heel positieve indruk. Als dan blijkt dat het ABN Amro kantoor aan de Coolsingel in Rotterdam er na de renovatie tot woningen heel anders uitziet is dat toch wel een tegenvaller. Tegenwoordig wordt er soms bewust weer gekozen voor een conventionele presentatie. Een pentekening van een gebouw kan een heel goed beeld geven van hoe het moet gaan worden. Daar kan soms geen moderne artist impression tegenop.

Bron: NRC