De huurprijs voor een kamer in grote steden was sinds 2015 niet zo laag
6 juli 2021
Het lijkt erop dat de huurprijs voor een kamer in grote steden te lijden heeft onder de coronacrisis. De prijzen daalden in 2020 al en deze trend zet in 2021 verder door. HousingAnywhere maakt deze cijfers bekend in hun Rent Index Rapport. Belangrijke oorzaken zijn dat er minder expats zijn. Zij vertrokken bij het begin van de coronacrisis halsoverkop naar huis. Vanwege verdergaande digitalisering is het ook nog lang niet zeker of het aantal expats in de periode na corona weer op het oude niveau zal terugkeren. Ook waren er vanwege de lockdown veel minder toeristen die in bekende grote steden een kamer wilden huren.
Meer aanbod van kamers
Er kwamen in 2021 ook meer kamers beschikbaar omdat vooral particulieren eind 2020 nog hun slag sloegen om vastgoed voor de verhuur aan te kopen. Vanaf 1 januari 2021 is hiervoor namelijk een overdrachtsbelasting van 8% van toepassing. Utrecht is de duurste stad in Nederland volgens HousingAnywhere. De stad staat op de 4e plaats met een gemiddelde kamerhuur prijs van 694 euro per maand. Amsterdam is 5e, maar hier is alweer een stijging van de kamerhuurprijzen te zien met 0,5%. In Utrecht en ook in Rotterdam daalden de prijzen nog met respectievelijk 1 en 1,6%.
Dalende huurprijs voor appartementen
Een opvallende conclusie in het rapport is dat de huurprijs voor appartementen in Amsterdam daalde met 3,6% terwijl kamers daar dus juist alweer duurder worden. Of de huurprijs voor een kamer in grote steden nog verder zal dalen is afwachten. Veel zal afhangen van het verloop van de coronapandemie. Als de universiteiten na de zomer van 2021 weer volledig open kunnen en als er niet weer een volgende golf van coronagevallen komt, dan kan het zomaar gebeuren dat de vraag naar woonruimte weer snel toeneemt, en daarmee ook de prijzen. Ook is nog niet te zeggen in hoeverre werken op afstand een blijvertje is. Veel vooral grote internationale bedrijven lijken er op aan te sturen dat hun medewerkers weer terugkeren naar kantoor en dat thuiswerken niet de norm gaat worden.
Bron: Het Financieele Dagblad