Huurders vaak duurder uit bij overname van vastgoed door buitenlandse investeerders

6 juni 2022

Buitenlandse vastgoedinvesteerders weten Nederland goed te vinden als het gaat om de overname van vastgoed. De laatste jaren is er voor honderden miljoenen aan woningen in handen gekomen van investeerders uit Europese landen maar ook uit de VS. Dat heeft voor de Nederlandse huurders lang niet altijd gunstige gevolgen. Bewoners van een zorgcentrum in Tilburg die er vanaf 2018 een appartement huren betalen twee keer zo veel huur als degenen die er toen al woorden. De reden? Het complex werd overgenomen door de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Heitmans.

Ruim 8.000 woningen

NRC deed onderzoek naar grote buitenlandse vastgoedinvesteerders in Nederland. Daaruit blijkt dat de 4 grootste, het Zweedse Catella, Xior uit België, het Brits-Amerikaanse CBRE en Heitman uit de VS samen 8.200 panden in Nederland bezitten. Lezers vragen zich misschien af waarom Blackstone niet in dit rijtje staat. Deze eveneens Amerikaanse investeerder heeft zijn Nederlands vastgoed ondergebracht in vennootschappen in Nederland. Dat is dus een andere constructie. Blackstone betaalt geen belasting over het rendement van het vastgoed vanwege een constructie met vennootschappen in het buitenland waar het geld naartoe stroomt. Ook de 4 hierboven genoemde bedrijven doen dit. Zij hebben Bv’s in onder andere Liechtenstein, Luxemburg en op Curaçao.

Huurders zijn vaak de dupe bij overname van vastgoed door buitenlandse investeerders

Klachten over onderhoud

Bewoners van huurwoningen met een buitenlandse vastgoedinvesteerder als eigenaar klagen niet alleen over de torenhoge huurprijzen. Ook het onderhoud laat te wensen over. Als er door een huurder of de huurderscommissie wordt geklaagd dan is in veel gevallen het antwoord dat er geen geld is voor onderhoud. Bewoners durven niet met de pers te praten omdat ze bang zijn dat het gesprek wordt gevolgd via een bewakingscamera. Toen bewoners van een appartementengebouw in Amsterdam naar de rechter stapten om een verplicht service abonnement aan te vechten stelde deze hen in het gelijk. Ze schoten er echter niets mee op, want vervolgens werden de kosten van dit abonnement doorberekend via een verhoging van de servicekosten.

Positieve uitzonderingen

Niet alle buitenlandse vastgoedinvesteerders doen het slecht. Xior uit België, gespecialiseerd in studentenwoningen, heeft een pand in Den Haag. Zij zijn niet alleen eigenaar maar doen ook het beheer zelf. Dat heeft volgens de Huurderscommissie veel voordelen. Dit beaamt ook Robin Cremers, manager van Xior in Nederland. Huurders van het Willemskwartier in Nijmegen zijn ook verre van tevreden. Een geschil over te hoge huren en servicekosten werd weliswaar door de rechter geschikt, maar de verhuurder rekent 15 euro per maand voor de huur van gordijnen. Daarnaast betaalt een nieuwe huurder 75 euro bij het tekenen van het contract. Vertrekt een huurder eerder dan bij afloop van het contract wordt als boete een maand extra huur in rekening gebracht. Protesteren is lastig, want vanwege de huidige krapte op de Nederlandse woningmarkt is het zeer lastig om überhaupt woonruimte te vinden.

Reacties van de verhuurders

In het kader van hoor en wederhoor laat NRC in het artikel ook de verhuurders aan het woord. Zij geven in hun reacties aan het te betreuren dat huurders soms ontevreden zijn en zich deels niet in de kritiek te herkennen. Er wordt aangegeven dat er regelmatig overleg is met de huurdersverenigingen en dat klachten wel degelijk serieus worden genomen.

Bron: NRC