Huizenprijzen hoger door Airbnb

28 januari 2019

Het werd al lange tijd vermoed, maar nu is het ook bewezen: Airbnb zorgt voor hogere huizenprijzen. De Vrije Universiteit (VU) heeft dit onderzocht in Los Angeles. Het onderzoek verscheen onlangs in vakblad ESB.

Onderzoek door de VU

In Los Angeles zijn enkele gemeenten die verhuur via Airbnb reguleren. Zij hebben besloten dat mensen die hun woning verhuren via Airbnb dezelfde vergunning moeten hebben als hotels. Er zijn ook gemeenten die deze regel niet hebben, en waar dus meer vrijheid is om op deze manier te verhuren. Een mooie gelegenheid om de situaties in deze gemeenten te vergelijken. Daar waar geen beperkingen waren gesteld aan verhuur via Airbnb lagen de huizenprijzen na 2,5 jaar maar liefst 4 procent hoger dan in gemeentes waar wel regulering was. Er werden in die gemeenten ook 15 tot 20 procent meer woningen aangeboden.

Waarom stijgen de prijzen door Airbnb?

De onderzoekers concluderen dat de prijsstijgingen vooral te maken hebben met investeerders. Zij kopen woningen op met als enige doel ze te verhuren via Airbnb. Maar ook voor de gewone consumenten heeft het voordelen. Door met enige regelmaat een kamer of het hele huis te verhuren, komt er meer geld binnen. Hierdoor kunnen ze duurdere woningen kopen. Ze weten immers dat ze hun investering sneller weer terugverdienen.

Huizenprijzen hoger door Airbnb

Hoe gaat het in Amsterdam?

De vraag is of we dit effect ook in Nederland zien, en dan met name in Amsterdam. Van alle Nederlandse steden worden er namelijk de meeste Airbnb-overnachtingen geboekt in onze hoofdstad. Er worden zo’n 2,7 overnachtingen geboekt per jaar en 2,1 miljoen daarvan zijn in Amsterdam. Hans Koster, hoofd van het onderzoek, ziet geen reden om te denken dat het effect dat hij in Los Angeles heeft gezien, in Amsterdam niet optreedt.

Negatief effect

Toch kan verhuur via Airbnb ook een negatief effect hebben. In Amsterdam wonen de mensen namelijk veel dichter op elkaar dan in Los Angeles. Hierdoor ontstaat er meer overlast door toeristen. Dit kan de huizenprijzen juist drukken. Dit is al te zien in het drukste gedeelte van de stad. De huizenprijzen zijn daar zo’n 1500 euro lager dan in de rustiger gebieden. In Venetië is het effect nog groter: daar trekken mensen zelfs weg uit de stad.

Toeristenbelasting

De huizenprijzen zullen volgens Koster vooral minder hard stijgen omdat men in Amsterdam woningen maar 30 dagen per jaar mogen verhuren. Eerder was dit 60 dagen. Om de situatie nog beter in de hand te houden, doet Koster aanbevelingen in het onderzoek. Hij stelt onder andere een toeristenbelasting voor van 20 euro per nacht en 25 procent van de huurprijs. Mensen die via Airbnb verhuren, betalen namelijk geen btw en een dergelijke toeristenbelasting compenseert dat.

Bron: FD.nl