Huisbazen vragen meer huur door regels te omzeilen

31 augustus 2023

Groepsconstructies voor hogere huur

Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat huisbazen in Nederland het puntensysteem voor kamers omzeilen om hogere huurprijzen te vragen. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van groepsconstructies waarbij huisgenoten samen op één contract staan. Deze praktijk wordt vooral gesignaleerd in Rotterdam en Amsterdam, waar huurteams steeds vaker betrokken zijn.

Hogere prijzen via ‘groepscontracten’

Deze zogeheten ‘groepscontracten’ bevinden de kamers buiten het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimten. Verhuurders kunnen daardoor het hele huis als een zelfstandige woning verhuren, waardoor ze hogere huurprijzen kunnen vragen en tegelijkertijd voorkomen dat huurders via de Huurcommissie de prijzen kunnen verlagen.

Forse huurverhogingen voor studenten met tijdelijk huurcontract

Kritiek en gevolgen voor huurders

Hoewel deze contractvorm bedoeld is voor woningdelers, blijkt uit het onderzoek dat het vooral wordt ingezet bij individuele kamerverhuur. Huurders klagen over hoge huurprijzen en weinig keuze, aangezien ze vaak geen andere optie hebben. De groepscontracten geven verhuurders meer controle over de kamerverdeling, maar huurders ervaren tegelijkertijd nadelen zoals verantwoordelijkheid voor uitgaande huisgenoten en verhoogde huur bij nieuwe huurders.

Juridische en wetgevende overwegingen

Vastgoedadvocaten adviseren verhuurders om deze groepscontracten te gebruiken vanwege de verouderde aard van het huidige puntensysteem. Ze stellen dat het puntensysteem niet voldoende is om kosten te dekken. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft eveneens erkend dat het puntensysteem aangepast moet worden en heeft een nieuw systeem voorgesteld waarin maximale kamerhuurprijzen op basis van punten met 20 procent worden verhoogd.

Impact op de woningmarkt

Dit fenomeen benadrukt de behoefte aan een herziening van het huidige puntensysteem om verhuurders te stimuleren zich aan de voorwaarden van groepscontracten te houden. De behandeling van de voorgestelde wet, die wijzigingen aan het huidige systeem omvat, wordt bepaald door de Tweede Kamer op 12 september. Ondertussen blijven huurders, vooral studenten, zich aanpassen aan de uitdagingen van een krappe woningmarkt en ondoorzichtige huurpraktijken.

Bron: nos.nl