Hoge kosten zetten een streep door Feyenoord City

9 mei 2022

De plannen voor Feyenoord City waren zo ambitieus: Een nieuw stadion voor de Rotterdamse voetbalclub, op een locatie waar ook woningen, winkels, horeca en kantoren moesten komen. Maar de kosten liepen steeds verder op. Corona en later de oorlog in Oekraïne zetten er definitief een streep door. Feyenoord kondigde eind april aan dat de plannen van de baan zijn. Of liggen ze toch nog in de ijskast?

Fors opgelopen bouwkosten

Toen er nog niets aan de hand leek werden de kosten voor Feyenoord City geraamd op 441 miljoen euro. Over dat bedrag was al flinke discussie. Hoeveel kon de club zelf bijdragen, hoeveel ging het de gemeente Rotterdam kosten? Maar vanwege de uitbraak van corona en de oorlog in Oekraïne, waardoor de kosten voor bouwmaterialen razendsnel opliepen, steeg de prijs voor het project naar uiteindelijk minimaal 512 miljoen. En dat bedrag was ook zeker nog niet definitief. Dit gegeven deed het bestuur van Feyenoord besluiten een streep te zetten door de plannen aan de Nieuwe Maas. Maar als journalisten vragen of er nu definitief geen nieuw stadion voor de club komt, dan komt daar geen definitief ‘nee’ op. Zijn er dan toch nog mogelijkheden?

Hoge kosten zetten een streep door Feyenoord City

Wat betekent dit voor Rotterdam Zuid?

Dat het nieuwe stadion er voorlopig niet komt heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid. Dit deel van de stad kampt met grote armoede en mede daardoor ook hoge criminaliteit. Feyenoord City had ‘Zuid’ een impuls moeten geven met nieuwe woningen en meer werkgelegenheid. Het project omvatte onder andere de bouw van 3.700 woningen. Dat de huidige Kuip geen toekomst heeft, daar is iedereen het over eens. Het 85 jaar oude stadion opknappen is financieel niet haalbaar. Hoewel de diehard fans van Feyenoord hun club het liefst voor altijd in De Kuip zijn thuiswedstrijden zien spelen, zal er toch ‘ooit’ een nieuw stadion moeten komen. Daarom is de verwachting dat er nieuwe plannen worden gemaakt als de prijzen op de bouwmarkt over enkele jaren hopelijk wat zijn gestabiliseerd.

Doorgaan met bestemmingsplan

Andere opties worden nu uitgewerkt om toch vast door te gaan met Feyenoord City. Het huidige stadion De Kuip krijgt een opknapbeurt waarmee het nog een tijdje vooruit kan. Een complete renovatie zou neerkomen op 450 miljoen euro. Dat is weliswaar goedkoper dan een nieuw stadion, maar economisch gezien niet het overwegen waard. Als de gemeente start met de bouw van de geplande woningen, kantoren, horeca en winkels dan kan het nieuwe stadion voor Feyenoord er wellicht in de toekomst alsnog komen. Mocht het nieuwe voetbalstadion er toch niet komen dan zou de locatie voor woningbouw kunnen worden gebruikt. Maar dat betekent wel dat er minder werkgelegenheid wordt gecreëerd. En herbestemming betekent een vertraging van minimaal 3 jaar. Het is immers niet zo dat als het stadion niet doorgaat er direct gebouwd kan worden voor woningen, daarvoor moeten dan eerst nieuwe plannen worden gemaakt en investeerders worden gevonden.

Bron: Het Financieele Dagblad